Peguam ulas video ‘tabur garam’, Ali Puteh boleh disam4n kakak ipar sekali lagi

Kemelut antara pelawak, Ali Puteh dan kakak iparnya Siti Norhidayah Mohd. Ali kembali menjadi perbualan ramai sehingga menarik perhatian seorang peguam Nor Zabetha Muhamad Nor bagi mengulas dari aspek perundangan.

Nor Zabetha berkata, tindakan pelawak berusia 34 tahun itu berkongsi sebuah video di laman Instagram mendakwa menemui beberapa ‘barang pelik’ kononnya untuk tujuan khurafat boleh dijadikan sebagai tuntutan saman fitn4h oleh Hidayah.


“Kalau dalam video itu, semua penonton faham gambaran dan penyampaian yang cuba disampaikan berkenaan bekas kakak iparnya.

“Adakah dia dapat menyokong dan membuktikan bahawa kenyataan tentang garam, daun itu sebagai sesuatu perbuatan yang dilakukan oleh bekas kakak iparnya dan dengan niat tertentu?

“Dalam video itu, cukup sekali lagi elemen-elemen bagi tuntutan saman fitnah iaitu terdapat tuduhan fitnah yang ditujukan dan merujuk kepada…
“…orang yang difitnah (bermakna kita tahu siapa yang dia rujuk itu) dan disampaikan pada pihak ketiga atau umum,” tulisnya dalam satu hantaran di laman Facebook.

Dalam hantaran sama, Nor Zabetha menyifatkan tindakan Ali atau nama penuhnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan seolah-olah menjerat diri sendiri kerana pernah diperintah membayar RM60,000 oleh mahkamah kepada kakak iparnya.

Nor Zabetha berkata, pelawak tersebut sepatutnya mengambil pengajaran sebelum berkongsi sesuatu perkara di media sosial apatah lagi bergelar ‘public figure’ atau individu popular yang boleh memberi kesan dari pelbagai aspek.

“Kenapalah dibuat kesilapan itu berulang-ulang kali. Kan menjerat diri. Perbuatan fitn4h ini, boleh dituntut mengikut jumlah kenyataan fitnah.

“Kalau pernah disaman dan mahkamah mengarahkan membayar bukanlah satu tiket tidak disam4n lagi. Setiap kali keluar kenyataan, setiap kali itulah boleh disaman.

“Video dimuatnaik telah dirakamkan dan dipadamkan tetapi telah dikongsikan oleh orang ramai. Pernah sekali dulu saya mewakili kes anak guam di mahkamah. Antara hujah yang digunakan adalah status yang dimuat naik tersebut, tidak mendapat reaksi yang ramai.

“Oleh itu, pembacanya tidak ramai dan memandangkan kedua-dua pihak terlibat bukanlah ‘public figure’. Oleh yang demikian, kesannya tidak cukup kuat dan ganti rugi sepatutnya tidak tinggi.

“Tetapi m4hkamah berpendapat di zaman media sosial ini, apa sahaja yang dimuatnaik dalam media sosial adalah dianggap boleh dibaca orang ramai.

“Bermakna sekali menekan butang muatnaik atau share, adalah dianggap ditularkan dan disampaikan ke pihak ketiga untuk ditularkan”.

“Kalau hendak buat sesuatu perkara. Pikir dahulu. Ada perkara elok berbincang sesama sendiri dan bukan dimuatnaik di media sosial dahulu,” kongsinya lagi.

Semalam, Hidayah yang juga balu Allahyarham Abam mengunjungi rumah yang pernah didiami bersama arw4h namun meluahkan kekecewaan apabila kedatangannya dengan ditemani peguam tidak diendahkan.

Tidak lama selepas itu, Ali mendakwa wanita berusia 30 tahun itu meninggalkan beberapa barang seperti garam kasar, limau kering, daun bidara dan bangkai mengkarung di luar kediaman berkenaan.

Sumber: Facebook Nor ZabethaRashidah Ahmad

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami  juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Syamsul Kecew4 Tak Dapat Jumpa Puteri Sarah, Mahu Bincang Giliran Bermalam

Pengarah sens4si, Syamsul Yusof meluahkan rasa kecew4 apabila tidak dapat bertemu dengan isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *