Miliki & hisap dad4h, anak aktres popular 90-an dipenjar4 lapan bulan

Anak aktres terkenal era 1990-an dijatuhi hukum4n penjar4 lapan bulan oleh M4hkamah Majistret Kuala Pilah selepas mengaku bersalah atas dua pertuduhan memiliki dan memasukkan dad4h ke dalam badan pada Oktober tahun lalu.

Tertuduh, Syarra Sudarman, 29, membuat pengakuan berkenaan atas dua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret, Saiful Sayoti dan turut diperintahkan menjalani tempoh pengawasan selama tiga tahun.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh memiliki dua peket plastik lut sinar mengandungi serbuk dan ketulan kristal yang disyaki dad4h jenis syabv anggaran berat 1.72 gram di sebuah hotel di Pekan Kuala Pilah.

Difahamkan, kejadian berlaku lebih kurang jam 11.45 pagi, 12 Oktober dan kes disiasat di bawah Seksyen 12 (2) Akta Dad4h Berbahaya (ADB) 1952 selain dihukvm di bawah Seksyen 12 (3) akta yang sama.

Seksyen 15 (1)(a) Akta Dad4h Berbahaya 1952 kerana memberikan kepada diri sendiri dad4h berbahaya jenis amphetam1ne dan methamphetam1ne di Pejabat Bahagian Siasatan Jenay4h Nark0tik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Pilah kira-kira jam 3 petang pada tarikh yang sama.

Dalam pada itu, tertuduh juga dituduh mengikut Atas kesalahan yang dilakukan, tertuduh boleh dijatuhkan hukum4n di bawah Seksyen 15 (1) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dibaca bersama dengan Seksyen 38B akta yang sama.

Sementara itu, tertuduh pernah merayu mempunyai pekerjaan tetap di Kuala Lumpur dan menyara anak sepenuhnya sebelum ditangkap. Malah, sepanjang berada di Penjara Sungai Udang, Melaka, dia telah menerima panggilan daripada ibunya sebanyak dua kali memaklumkan tidak sihat,

Selain itu, tertuduh memohon mahkamah menjatuhkan hukum4n penjar4 dari tarikh ditangkap kerana mahu menjalankan tanggungjawab sebagai seorang ibu di Kuala Lumpur.

Timbalan Pendakwa Raya, Peh Fong Xi memohon hukum4n setimpal terhadap tertuduh yang tidak diwakili peguam.

M4hkamah kemudiannya menjatuhkan hukum4n penjar4 selama lapan bulan dari tarikh ditangkap atas tuduhan memiliki dad4h. Manakala, bagi kesalahan memasukkan dad4h, m4hkamah menjatuhkan hukuman penjar4 selama lima bulan dari tarikh sabitan.

Sumber: Utusan Malaysia

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

M4y4t berpelvkan dengan anjing, Uncle Eric pencinta haiwan – “Hidup bertiga m4ti bersama”

Berita penemuan may4t m4ngsa tanah runtuh yang ditemukan bersama dua anjing dalam operasi mencari dan menyelamat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *