Firdaus Wong tertek4n, suk4r tidur malam gara2 kerap lihat gambar kem4lu4n lelaki

Saksi pendakwaan kes g4ngguan seksval melibatkan pendakwah terkenal, Ebit Lew iaitu Firdaus Wong Wai Fung memberitahu m4hkamah bahawa mengendalikan kes g4ngguan seksval membuatkannya mengalami kemvrungan.

Firdaus yang juga Pengasas dan Presiden Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Multiracial Reverted Muslim (MRM) memaklumkan kemvrungan yang dialaminya berpunca daripada kerap kali melihat mesej berbaur gangguan seksval.

Malah, saksi berusia 39 tahun memberitahu dia juga sukar tidur malam kerana sering dihantui dengan gambar kem4luan lelaki.

“Semenjak menerima kes itu dan melihat begitu banyak mesej serta gambar kem4luan lelaki, saya sendiri yang merupakan lelaki tertekan dan sukar untuk tidur malam kerana imej-imej itu sering berlegar di minda,”ujarnya.

Dia juga menyatakan dirinya mengalami kemurungan berikutan kerap kali melihat mesej berbaur g4ngguan seksval termasuk gambar kemaluan lelaki sejak menerima kes membabitkan Ebit Lew.

Selain itu, Firdaus memaklumkan situasi itu juga dirujuk tentang kesalahan ejaan pada hantaran dibuatnya dalam kumpulan WhatsApp “NOBODY” pada 28 Julai 2020, pukul 12.16 pagi  yang turut disertai tiga individu lain.

Menurutnya, perkataan ‘keburungan’ dalam kesalahan ayat hantaran “Am4ran!! keburung-burungan” yang dihantar oleh saksi adalah merujuk kepada perkataan kemvrungan.

“Perkataan keburungan-keburungan adalah kesalahan ejaan daripada saya sendiri yang sepatutnya bermaksud kemurungan-kemurungan,” katanya ketika sesi pemeriksaan balas oleh peguam bela, Ram Singh.

Sementara itu, Firdaus sewaktu menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, Zahida Zakaria pada sesi soal jawab sebelah pagi memakluman platform kumpulan WhatsApp itu diwujudkan olehnya.

Dan, ia dianggotai oleh tiga individu lain iaitu Mohd Fairuz Abu atau Fairuz Al-Jengkawi (panggilan merujuk Mohd Fairuz), Dr Rozaimi Ramly dan Dr. Yusuf.

Sekadar info, Ebit berhadapan 11 pertuduhan gangguan seksual iaitu membuat hantaran gambar dan perkataan lucah dengan maksud mengaibkan kehormatan seorang wanita melalui aplikasi Whatsapp yang didakwa berlaku di daerah Tenom antara 29 Mac hingga 18 Jun 2021. Kes didakwa di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan.

Kes dibicarakan di hadapan Majistret, Nur Asyraf Zolhani dan pihak pendakwaan diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azizah Mohamad, Zahida Zakaria dan Nur Masrin Amalia manakala, Ebit diwakili peguam Ram Singh, Kamarudin Mohmad Chinki dan Timothy Daut.

Kes perbicaraan Ebit akan bersambung esok pada pukul 10 pagi bagi meneruskan pemeriksaan balas daripada pihak pembelaan.

Sumber: Kosmo! (Ivan Amirul)

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Saya Tak Pernah Cakap Suami Saya Cur4ng, You All Yang Fitn4h Suami Saya”

Baru-baru ini hangat diperkatakan apabila pelakon Datin Paduka Eina Azman memuat naik video dirinya men4ngis sekaligus …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *