Mesej ‘halus’ PM? Lelaki kupas ‘teori’ penampilan Anwar Ibrahim tanpa tali leher

Perubahan-perubahan yang dibuat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 sememangnya masih menjadi bualan rakyat.

Selain daripada perkara-perkara besar melibatkan isu negara, etika pemakaian atau dresscode beliau turut menjadi perhatian terutamanya di media sosial.

Penampilan PM tanpa tali leher

Mana tidaknya, pada hari pertama memasuki pejabat selepas bergelar perdana menteri, beliau hadir dengan memakai baju Melayu lengkap bersampin, songkok serta bercapal.

Namun, ketika beliau memakai sut, ada beberapa pihak perasan yang Anwar kadang kala tidak memakai tali leher sewaktu menghadiri atau mengetuai perbincangan.

Anwar jarang pakai tali leher?

Disebabkan itu, seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Nik Amirul Faiz telah ‘mengupas’ satu kajian tentang individu tidak memakai tali leher walaupun mengenakan sut lengkap.

Boleh jadi satu simbolik

Menurutnya, pemakaian tali leher ini mempunyai banyak makna mengikut budaya masing-masing. Yang menariknya, tali leher dikatakan adalah simbol kepada ‘penyerahan dan penghambaan terhadap masyarakat elit yang korup’.

 

Mungkin kenyataan h4lus

Oleh itu, berkemungkinan besar penampilan Anwar yang tidak memakai tali leher secara berterusan memberi makna yang beliau tidak akan menyerah atau menghambakan diri kepada golongan korup.

 

Pakai sewaktu menghadap Agong

Namun, beliau tidaklah secara terus-terusan tidak memakai tali leher. Sewaktu mengadap YDPA Agong, beliau telah memakai tali leher dan ia mungkin menyatakan bahawa rasa taat dan patuh beliau terhadap titah baginda.

Mesej yang bagus buat rakyat

Disebabkan itu, pengguna Twitter berkenaan merasakan mesej yang disampaikan oleh Perdana Menteri ke-10 itu sangat bernilai kepada rakyat dan sangat wajar ia ditunjukkan oleh ketua organisasi yang dipimpin.

Sekadar firasat dan mungkin Anwar tidak maksudkan

Walau bagaimanapun, pengguna Twitter tersebut menjelaskan yang ulasan tersebut hanyalah firasatnya sahaja dan mungkin Datuk Seri Anwar tidak bermaksud sebegitu.

Namun, dia mengatakan tidak salah rasanya sebagai rakyat menghargai gaya pemimpin sebagai salah satu peringatan untuk di masa akan datang.

Nik Amirul Faiz juga sempat berharap supaya perdana menteri yang baru ini dapat memulihkan negara dan semoga kebenaran sentiasa ada bersamanya.

Sumber: Twitter Nik Amirul Faiz

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Berpihak Kepada Yang Benar, Yusof Haslam Restu Isteri Jadi Pencelah

Pengarah Datuk Yusof Haslam memberi keizinan kepada isterinya, Datin Patimah Ismail untuk jadi pencelah dan saksi buat menantunya, Puteri Sarah dalam kes …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *