“Contohilah DAP”- Zahid Hamidi minta Muhyiddin berhenti meroy4n

Berita Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang dilantik secara rasmi sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia (TPM) sememangnya menjadi bualan h4ngat ramai.

Mana tidaknya, mereka tidak sebulu dengan senarai kabinet Kerajaan Perpaduan yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat lalu.

Ini termasuklah pihak pemb4ngkang seperti  Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan Kabinet Kerajaan Perpaduan yang diumumkan semalam oleh Anwar adalah paling mengecew4kan dalam sejarah negara.

Bagaimanapun, Zahid Hamidi yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) meminta agar Muhyiddin untuk menghormati perlantikan melibatkan Kerajaan Perpaduan kerana ia telah diperkenan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja Melayu.

Beliau berkata, Muhyiddin seolah-olah terus meroy4n apabila g4gal dilantik sebagai Perdana Menteri dan tidak sampai 24 jam kabinet angkat sumpah turut menvduh pembentukan kerajaan.

“Mahiaddin menvduh pembentukan kerajaan dan kabinet tertubuh atas pen1puan terhadap mandat rakyat yang tidak mempunyai sebarang keabsahan untuk berfungsi sebagai badan eksekutif tertinggi negara.
“Mahiaddin lupa kuasa perlantikan Perdana Menteri ialah atas kuasa Baginda Yang di-Pertuan Agong yang diperuntukkan di bawah Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43 (2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata, senarai Kabinet yang dipersembahkan turut mendapat perkenanan Al-Sultan Abdullah sebelum diumumkan oleh Anwar tempoh hari.

Lantaran itu, beliau menyantakan tindakan Muhyiddin mempertik4ikan segala perlantikan dilihat sesuatu yang tidak menhormati keputusan Institusi Raja-Raja Melayu.

“Mahiaddin dan sekutunya perlu berasa m4lu dilihat terlalu gil4kan kuasa hingga sanggup mempertikaikan keputusan institusi Raja-Raja Melayu dan perlu mencontohi parti DAP yang lebih mementingkan kepentingan negara daripada kepentingan parti atau individu.
“Bergerak ke hadapan demi menjayakan Kerajaan Perpaduan yang dicadangkan oleh Yang di-Pertuan Agong,”ujarnya dalam satu kenyataan di laman Facebook.

Sementara itu, Zahid Hamidi meminta agar Muhyiddin dan sekutunya belajar menjadi pembangkang yang berwibawa serta belajar menghormati proses dan keputusan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja Melayu.

“Kerajaan ini bukan kerajaan Pakatan Harapan, akan tetapi ialah Kerajaan Perpaduan hasil daripada gabungan parti terbesar dan parti-parti kecil lain yang memenangi pilihan raya bekerjasama dengan parti-parti lain untuk membina negara dan mentadbir lebih baik daripada kerajaan-kerajaan terdahulu,”jelasnya.

Terdahulu, Muhyiddin menyifatkan Anwar telah mengg4dai prinsip tatakelola yang baik seperti dijaja semasa kempen pilihan raya apabila melantik kleptokrat menganggotai kabinet.

Katanya, ia adalah sejarah terburuk buat negara apabila seorang yang telah dipanggil membela terhadap 47 pertuduhan jen4yah r4suah, pec4h am4nah dan pengubahan wang h4ram di m4hkamah dilantik menggangotai Kabinet.

Sumber: Facebook Zahid Hamidi

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Isu anak bising di kedai, suruh pelanggan lain makan di rumah… influencer mohon maaf

Baru-baru ini, seorang pempengaruh atau influencer yang dikenali sebagai Cikgu Ayu meluahkan rasa tidak puas hati apabila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *