Hawa Rizwana memilih soal pasangan hidup, mahu lelaki peny4bar… Tak sia-sia tinggalkan kerjaya wartawan

KEPUTUSAN Hawa Rizwana meninggalkan kerjaya wartawan berbaloi apabila dia berjaya menamatkan pengajian Ijazah Sarjana dalam Komunikasi Massa mengikut jadual dan memperolehi Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.78.

Hawa Rizwana, 27, meluahkan rasa syukur dikelilingi ramai orang yang memahami terutamanya pensyarah yang banyak membantu apabila dia tidak dapat menghadiri kuliah.

“Sebenarnya saya tak sangka habis pada waktu yang tepat sebab masa itu saya kerja sebagai wartawan kadang-kadang kita tak ada cuti, kerja tak menentu.

“Selepas fikir-fikir saya terp4ksa berhenti sebagai wartawan tapi saya dapat tawaran lain yang tak k4cau kelas jadi saya hanya fokus kepada pengacaraan sahaja. Sebab kelas waktu itu tiga kali seminggu namun kerja tak tentu masa,” katanya kepada mStar.

Hawa ditemui di majlis pembukaan Flagship Store Rizman Ruzaini di bertempat di Hotel Four Seasons Kuala Lumpur pada Rabu.

Pengacara program MeleTOP ini menerima ijazah itu semasa Istiadat Konvokesyen Universiti Teknologi Mara (UiTM) ke-95 pada Ahad lalu.

Diusik mengenai status diri, Hawa mengakui masih lagi solo dan sedang mencari seseorang yang tepat untuk dijadikan pasangan hidup.

Bagaimanapun, Hawa mengakui dirinya sedikit memilih dalam mencari seseorang yang betul-betul sesuai dengannya.

“Belum ada calon lagi. Kita kawan-kawan dengan orang, kalau ada jodoh yang baik serta sesuai dengan kita dan mak ayah pun gembira kenapa tidak.

“Memang kena memilih kut, kita ini tak sempurna dan ada kekurangan jadi kita perlukan seseorang yang selesa. Tapi tak ada yang datang dekat pun, macam mana?” katanya.

Hawa juga memberitahu bahawa dia mahukan seorang lelaki yang peny4bar, namun buat masa ini dia ingin menikmati zaman bujangnya terlebih dahulu.

“Yang nak berkawan itu ada tapi ser1us belum lagi. Sekarang ini belum rasa nak kahwin tapi tak ada letak target lepas habis master terus nak kahwin. Apabila dah puas berdikari dan meneroka, kalau ada yang terbaik untuk kita InsyaAllah.

“Saya nak lelaki yang peny4bar tapi as long we perfect for each other… saya pun tak kisah kalau pasangan saya itu orang dalam industri juga. Kawan-kawan ada juga cakap kalau dah jumpa yang tepat akan rasa nak kahwin terus saja. Sekarang masih belum jumpa lagi,” ujarnya.

Kongsi Hawa, ada satu kejadian yang membuatkan dia sedikit t4kut dalam mencari pasangan di mana seorang lelaki kenalan keluarga bertemu dengan ibu bapanya untuk merisik status dengan tiba-tiba.

“Dia terus jumpa mak ayah. Keluarga dia ada hubungi mak ayah saya bertanya mengenai saya tapi saya cakap belum lagi sebab masa itu saya baru 23 tahun,” kongsinya.

Sumber : Mstar

About admin

Check Also

Farid Kamil kongsi kata-kata – “Jang4n pernah menyes4l dipertemukan dengan..”

Tind4kan aktor dan pengarah, Farid Kamil menyiarkan semula satu kata-kata hikmah daripada @jentikhati menerusi InstaStory menarik perh4tian …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *