Hukum4n penj4ra diketepikan, Farid Kamil didend4 RM5,000 kes g4nj4 4 tahun lalu

Pelakon dan juga pengarah filem, Farid Kamil Zahari hari ini dilaporkan terlepas hukum4n penj4ra selepas M4hkamah Rayu4n mengenakan hukum4n dend4 sebanyak RM5,000 kerana menggunakan d4dah kira-kira 4 tahun lalu.

Hukum4n diketepikan

Menerusi  Bernama, panel tiga hakim diketuai Datuk Seri Kamaludin Md Said telah membuat keputusan selepas membenarkan rayuan akhir Farid Kamil selaku perayu bagi mengetepikan hukum4n penj4ra sembilan bulan yang dij4tuhkan oleh Mahk4mah Majistret Petaling Jaya pada 2019.

Dua tahun peng4wasan AADK

Walau bagaimanapun, hakim tetap mengekalkan dua tahun pengawasan dibawah Agensi Anti D4dah Kebangsaan (AADK) terhadap aktor berkenaan dan penj4ra 6 bulan andai kata g4gal membayar dend4 yang sudah ditetapkan.

Difahamkan, pihak hakim memberi penjelasan bahawa  tiada penjelasan konkrit yang boleh menyatakan bahawa hukum4n tersebut setimpal dengan kesalahan dilakukan pada waktu kejadian dan tiada aspek pemberatan contohnya tiada kesalahan lampau atau sebagainya.

“Ini kerana kes-kes m4hkamah menunjukkan sama ada untuk menj4tuhkan hukum4n penj4ra dan denda, mahk4mah bergantung kepada fakta kes itu. Dalam kes ini, kami dapati faktanya adalah jelas dan tidak menjurus kepada kesalahan terlalu ser1us atau berat.
“Oleh itu, mahk4mah bersetuju dengan hujah pegu4m perayu dan memutuskan bahawa hukum4n penj4ra sembilan bulan yang dijatuhkan M4hkamah Majistret dan disahkan oleh Mahk4mah Tinggi, diketepikan serta diganti dengan hukum4n denda RM5,000. Dua tahun pengawasan di bawah AADK dikekalkan,” kata hakim.

Sangat bersyukur kes selesai

Selepas membayar denda, suami kepada pelakon Diana Danielle itu mengakui bahawa dia sangat bersyukur dengan apa yang telah dilalui dan menganggap keputusan yang diterima adalah yang terbaik.

“Saya gembira kerana kes ini telah selesai di peringkat rayuan dan kini saya boleh fokus terhadap penggambaran filem seterusnya berjudul Anwar, yang kini berada di peringkat akhir serta bakal ditayangkan pada Februari 2023,” katanya.

Untuk rekod, Mahk4mah Majistret Petaling Jaya pada 15 Mei 2019 telah menjatuhkan hukum4n terbabit selepas mendapati Farid Kamil bersalah kerana menggunakan d4dah dikenali sebagai THC, iaitu ’11-nor-delta-9-tetrahydrocannabinol-9-carboxylic acid’.

Dia dituduh melakukan kesalahan di Pejabat Narkot1k, Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Petaling Jaya kira-kira jam 4.30 petang, 11 Jan 2018.

Hukuman berkenaan dikekalkan oleh Mahk4mah Tinggi Shah Alam pada November 2019.

Sumber: Bernama

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Perempuan Ni M4ki Mak Aku Sebab Bu4ng Gambar Jesvs” – Adik Afiq Muiz

Sejak semalam hang4t diperkatakan mengenai kemelvt rumah tangga pelakon Afiq Muiz dan isterinya, Pachara Apin apabila kedua-duanya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *