[V] Pelajar berfesyen pakai tudung labuh ada ek0r, c1kgu terus pot0ng… kemudian men4ngis terg4nggu em0si padahal l4nggar per4turan

KEC0H di media sosial seorang guru bert1ndak memotong tudung labuh seorang pelajar perempuan di sebuah sekolah.

Menerusi video yang tvlar, guru terb4bit dilihat mem0tong bahagian bawah tudung pelajar berkenaan di sebuah dewan sekolah.

Video berdurasi 24 saat itu turut menunjukkan pelajar perempuan tersebut kel1hatan bersed1h dengan menvtup mukanya di atas meja dalam kelas susvlan kej4dian itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Malah, keterangan video turut menyatakan berl4kunya ’emoti0nal damage’ atau ‘keros4kan em0si’ bagi menggambarkan sitvasi yang dih4dapi pelajar terb4bit.

Bagaimanapun tidak dinyatakan lokasi sekolah dan tarikh kejadian.

Keadaan itu memb4ngkitkan kem4rahan netizen yang mempersoalkan tind4kan guru berkenaan yang did4kwa sesuka hati mem0tong tudung pelajar.

“Banyak sangat et1ka pemakaian yang entah apa-apa pun. Kalau tudung pendek tak apa pula,” demikian antara komen netizen.

Pelajar berkenaan mengambil cebisan tudung yang telah dipotong.

Difahamkan, guru tersebut bertindak sedemikian kerana pelajar tidak mem4tuhi per4turan apabila membiarkan tudung yang dipakai mengikut fesyen ‘ekor pari’ dan terjuntai.

Seorang tukang jahit pakaian muslimah turut berkongsi pandangannya berhubung isu yang tular, terutama kesedaran kepada tukang jahit lain yang mengambil tempahan tudung sekolah.

“Untuk tudung sekolah labuh tidak boleh berekor sangat, dikira fesyen. Kalau jahit kena bulat sikit.

“Untuk video yang viral, pandang je la dari sudut yang baik. Kalau tidak kita tak tahu, dah viral, kita yang tukang jahit kena jadi cakna dengan peraturan sekolah.

“Jangan marah cikgu kerana hal ini termaktub dalam peraturan, mungkin sudah dipesan banyak kali, atau tiap tahun.

“Macam kita kat sekolah dulu. Kawan-kawan yang kena gunting seluar, tudung, semua kan dah kena tegur banyak kali baru cikgu gunting. Ingat tak?” katanya di Facebook.

Perkongsian mengenai pemakaian pakaian seragam.

Tukang jahit bernama Nur Eizyan itu turut berkongsi tangkap layar foto mengenai etika pakaian seragam sekolah, yang menunjukkan bahawa pelajar perempuan dibenarkan memakai tudung putih bulat dan labuh depan dan belakang selari, tanpa corak bunga atau renda.

Tidak menyatakan lokasi sekolah bagi peraturan tersebut, ia turut memaparkan gambar melarang pelajar perempuan memakai tudung yang berekor.

Bagaimanapun, terdapat netizen yang menyokong tindakan guru berkenaan memotong tudung pelajar tersebut kerana peraturan perlu dipatuhi.

“Cikgu tu pun potong elok je, bukan bagi buruk pun. Tukang viral yang over sangat mental damage,” komen netizen.

“Bukan labuh ke apa isu dia. Saya bekas pelajar sekolah agama. Peraturan tu dah lama dari zaman saya sekolah lagi. Saya pun dah berbelas tahun jadi bekas pelajar.

“Tudung tu labuh mesti bawah siku dan membulat dari depan membawa ke belakang. Fesyen labuh runcing macam tu kita panggil ekor pari. Fesyen begitu bukan nak tutup aurat punggung, tapi saja nak melawa.

“Kain berkibar macam bendera kat punggung memang mata-mata akan memerhati. Sebab itu fesyen dia bulat, bukan runcing labuh pelik macam tu.

“Budak tu play victim. Dah tahu peraturan sekolah macam tu, kenapa buat juga? Lepas tu video tulis emotional damage. Memang saya pangkah terus huhu,” menurut netizen lain.

Setakat ini, Kementerian Pendidikan tidak mengulas berhubung video yang tular.

 

About admin

Check Also

Jod0h awal.. baru habis SPM, remaja bergelar isteri – “Semalam sek0lah, hari ni nikah”

Jodoh awal atau lewat, semuanya sudah ditetapkan Allah SWT sejak di Luh Mahfuz. Paling penting, masing-masing …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *