“Pernah tak beranak? Ini mas4lah wanita” -Ustazah Siti Afifah tak terima penjelesan UAI

Isu seorang pendakwah yang mengatakan bahawa seorang suami itu ‘d4yus’ apabila membiarkan doktor lelaki menyambut kelahiran anak sehingga aurat isteri terded4h nampaknya masih menjadi perdeb4tan di media sosial.

Kekeliruan dijawab UAI

Kenyataan pendakwah bebas yang dikenali sebagai Ustazah Siti Afifah itu telah dijawab oleh Ustaz Azhar Idrus apabila belum menyatakan yang tidak salah jika isteri bersalin disambut doktor lelaki kerana ia adalah satu darurat.

Penjelasan dipersoalkan semula

Namun begitu, perkara tersebut tidak terhenti di situ apabila Ustazah Siti Afifah tetap dengan pendiriannya dan mempersoalkan semula sama ada Ustaz Azhar Idrus pernah merasai pengalaman bersalin dan apa yang diperkatakan adalah masalah bagi seorang wanita.

Menerusi TikTok @m_hafizek yang memuat naik semula rakaman live dibuat oleh Ustazah Siti Afifah, pendakwah itu mengatakan yang meletakkan hukvm d4yus dan tanda-tanda d4yus adalah Allah S.W.T.

“Minta maaf Ustaz Azhar Idrus. Saya seorang wanita yang mengalami pengalaman mengandung dan beranak. Ini masalah wanita tau ustaz! Masalah wanita!
Yang meletakkan hukvm d4yus, tanda-tanda lelaki d4yus adalah Allah Taala. Jadi, apa saya nak cakap dekat ustaz.. mungkin terlepas pandang.
Saya nak tanya sebagai ustaz apa komen bila dengar seorang doktor pelatih berkongsi pengalaman mereka menyambut wanita bersalin. Ustaz pernah ke duduk di tempat wanita bersalin?
Ustaz pernah ke rasa s4kit beranak? Ya betul ustaz ada isteri. Tapi, pernah tak ustaz menjadi wanita yang beranak.” ujarnya.

@m_hafizek Replying to @s_yqjs ♬ original sound – MR H A F I Z E K

Apa usaha para ulama?

Dalam pada itu, pendakwah wanita itu juga sempat bertanya apakah usaha yang dilakukan para ulama apabila melihat wanita-wanita dijadikan kajian oleh para doktor ketika melakukan tugasan mereka.

Dia turut mempersoalkan apakah tind4kan para ulama dalam mempertahankan m4ruah seorang wanita setiap kali prosedur ketika bersalin dilakukan terutamanya dilakukan oleh doktor lelaki.

“Dalam masa sama, apa tindakan ustaz sebagai ulama melihat doktor membuat kajian kepada wanita dengan menyelvk, main-main dekat dalam (kem4luan) dan sebagainya.
“Apa ustaz perjuangkan selama ini? Tidakkah berasa ini sebagai tanggungjawab ulama dan ustaz? Mana jiwa kamu? Ini pasal m4ruah wanita. Jangan mudah nak halal h4ram.
“Apa usaha ustaz nak mempertahankan m4ruah wanita apabila suaminya di luar kemampuan? Apa usaha ustaz yang mempunyai pengikut ramai sampaikan kepada kerajaan bahawa wanita-wanita tidak reda dijadikan bahan kaji.
“Ustaz tau tak s4kit dir0dok di bawah (kem4luan) macam mana? Bukan seorang atau dua (doktor) yang masuk (kem4luan). Itu belum lagi tangan bukan Muslim. Tangan lelaki tau tak macam mana?” katanya lagi.

Video Ustazah Siti Afifah itu telah mendapat perhatian ramai dan warganet kembali berbalah mengenai topik tersebut di ruangan TikTok @m_hafizek.

Bukan semua ada duit nak beranak di swasta

Walau bagaimanapun, kebanyakkan mereka kurang setuju dengan apa yang dikatakan oleh pendakwah wanita itu kerana doktor menjalankan tugasnya untuk memberikan bantuan serta menyelamatkan nyawa pes4kit.

Mereka juga melakukan hal tersebut kerana tanggungjawab dan ia juga adalah situasi darurat andai tiada doktor wanita yang ada ketika proses bersalin.

Dia yang j4tuhkan hvkum d4yus haritu

Haritu suruh tambah doktor O&G, tapi doktor pelatih nak belajar dis4lahkan

Banyak merepek la dia ni

Tak rasa ke apa dia cakap tu s4kitkan hati orang

Ramai lagi pendakwah cakap macam UAI

Sumber: TikTok @m_hafizek

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

Syamsul Kecew4 Tak Dapat Jumpa Puteri Sarah, Mahu Bincang Giliran Bermalam

Pengarah sens4si, Syamsul Yusof meluahkan rasa kecew4 apabila tidak dapat bertemu dengan isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *