“Tak d4yus..”-Ustaz Azhar Idrus jawab isu suami benarkan doktor lelaki sambut kelahiran bayi

Sejak beberapa hari lalu, kec0h di media sosial mengenai seorang ustazah mengatakan seorang suami itu ‘d4yus’ apabila membenarkan doktor lelaki menyambut kelahiran bayi.

Kenyataan itu mencetuskan perdeb4tan ramai kerana masing-masing tidak bersetuju dengan ustazah berkenaan termasuklah suaminya yang berkata perkara yang sama. Mana tidaknya tidak semua ibu bersalin bernasib baik disambut oleh doktor perempuan terutama di h0spital kerajaan.

Asalnya perempuan berub4t dengan perempuan

Susulan daripada itu, penceramah selebriti, Ustaz Azhar Idrus sekali lagi tampil memberi penjelasan mengenai isu tersebut ketika hadir memberi ceramah di sebuah masjid.

Menerusi video dimuat naik di laman TikTok, beliau mengatakan pada asalnya para wanita perlulah berub4t dengan golongan sejantina sahaja.

“Dengar baik-baik, hukvmnya asal perempuan itu berub4t dengan perempuan. Lelaki berub4t dengan lelaki kerana masalah aurat.Perempuan sesama perempuan, har4m melihat tetapi lebih berat jika berlainan jantina,”ujar beliau.

Dalam perub4tan, hukvm ‘diangkat’ jika berada dalam keadaan darvrat

Pun begitu, berbeza hukvmnya jika seseorang itu berdepan dengan situasi get1r terutama melibatkan nyawa.

“Barangsiapa yang masuk kepada situasi yang tidak boleh membuat pilihan, bukan sengaja dan tidak berlebih-lebihan, tidak berdosa.
“Keadaan darvrat itu membolehkan apa yang tidak boleh,”jelasnya lagi.

Tidak berdosa, suami tak d4yus…

Ujarnya lagi, seseorang suami tidak d4yus seperti yang diperkatakan sebelum ini sekiranya tiada pilihan lain sewaktu isteri hendak melahirkan anak.

“Jika berkait dengan nyawa, iaitu ibu dan anak dalam kandungan, maka oleh kerana tidak ada doktor perempuan, maka tidak berdosa doktor lelaki menyambut kelahiran. Kenapa pergi cakap suami d4yus pula? Tak h4ram,”terang Ustaz Azhar Idrus.

Tambahnya lagi, hukvm ‘har4m’ jatuh apabila adanya doktor perempuan tetapi si suami tetap menginginkan doktor lelaki menyambut kelahiran anaknya.

@izataim Perkongsian ilmu daripada Ustaz Azhar Idrus tentang isu bersalin #uai #ustazazharidrus #fyp #terengganu #kongsikebaikan #kongsiilmu ♬ original sound – Jak?

Ustaz Azhar juga berkata, hukvm doktor lelaki menyambut kelahiran bagi wanita Muslim adalah harus kerana tidak mempunyai pilihan terutamanya kepada mereka yang tidak mampu menghantar isteri bersalin di h0spital swasta.

Sumber:  TikTok @izataim

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Takvt Hil4ng Imej ‘Isteri Teran1aya’..” – Syamsul Buat Surat Terbuka, Dakw4 PS Bersungguh Suruh T4rik K3s Nusyuz

Tengah pagi semalam, pengarah Syamsul Yusof dilihat memuat naik satu surat terbuka buat isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *