Ustazah Asma’ Harun kecew4, Arab Saudi sambut Halloween secara besar-besaran

Jika anda perasan, lama-kelamaan sambutan Halloween seolah-olah sudah diterapkan dalam budaya masyarakat timur dan di negara-negara Islam khususya.

Mana tidaknya, orang ramai mula mer4ikanya meskipun tidak mempunyai pertalian atau sebarang hubungkait yang ku4t dengan sejarah perayaan k4um Celt1c pvrba tersebut.

Arab Saudi sambut Halloween besar-besaran

Terbaharu, kec0h di media sosial mengenai sambutan Halloween yang diraikan secara besar-besaran di Riyadh Boulevard, Arab Saudi.

Mana tidaknya, sebuah negara yang dahulunya mengh4ramkan sambutan tersebut kini sudah dirayakan apabila bandar tersebut bertukar arena pesta k0stum.

Difahamkan ia berlangsung pada Khamis dan jumaat lalu selain membenarkan pelawat masuk ke Boulevard secara percuma dengan sy4rat mereka memakai pakaian yang men4kutkan.

@sumaiyaibrahimemu

???

♬ This Is Halloween – The Party Cats

Kami sambut secara suka-suka

Memetik laporan Arab News, salah seorang peserta, Abdulrahman mengatakan mereka hanyalah meraikan secara suka-suka dan tiada lebih daripada itu.

“Ini perayaan besar, jujvr dan menyer0nokkan. Soal h4lal atau h4ram, saya tidak tahu tentang itu. Kami merayakan hanya untuk suka-suka dan tidak lebih daripada itu. Kami tidak percaya pada apa-apa pun,”katanya.

Malah, mereka juga menggambarkan acara berkenaan sebagai salah satu hi1uran yang tidak berb4haya kerana tind4kan tersebut did4sari ni4t untuk berser0nok sahaja.

Ustazah Asma’ Harun kecew4, jelas pet4nda umat akh1r z4man

Melihat kepada sambutan tersebut, penceramah bebas ters0hor, Ustazah Asma’ Harun meluahkan kekec3waannya apabila melihat negara Arab Saudi menerimanya secara terbuka, bahkan dirayakan secara besar-besaran.

Tind4kan itu adalah tidak patut memandangkan Arab Saudi merupakan negara penjaga dua kota suci umat Islam.

Menerusi hantaran di laman Facebook, Ustazah Asma’ Harun mengatakan perayaan itu bukanlah pertama kali disambut, bahkan pernah berl4ku pada tahun 2018. Bagaimanapun, pihak ker4jaan sana meneg4skan mereka mel4rang sama sekali perayaan berkenaan selain bertind4k men4ngkap warganya yang terlibat.

Teg4s Ustazah Asma’, sebagai seorang beragama Islam, kita haruslah menyatakan b4ntahan dan ketidaksetujuan terhadap apa-apa jua acara yang melibatkan m4ksiat dan h1buran mel4mpau.

Bukan sahaja pesta Halloween seperti yang berlaku di Arab Saudi, bahkan apa-apa jua yang jelas meny4lahi hvkum agama.

Sumber: Arab News, TikTok @sumaiyaibrahimemu, Facebook Ustazah Asma’ Harun

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami  juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Takvt Hil4ng Imej ‘Isteri Teran1aya’..” – Syamsul Buat Surat Terbuka, Dakw4 PS Bersungguh Suruh T4rik K3s Nusyuz

Tengah pagi semalam, pengarah Syamsul Yusof dilihat memuat naik satu surat terbuka buat isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *