Hadir Festival Sunnah 4.0, Neelofa kongsi tips istiqamah -“Kena p4ksa, tiada cara lain..”

Baru-baru ini, berlangsungnya Festival Sunnah yang diadakan di Stadium Sultan Abdul Halim Alor Setar, Kedah dengan mengumpul ribuan umat Islam mendekati dan mendalami perihal keagamaan.

Tidak ketinggalan juga, kehadiran para personaliti media sosial dan selebriti seperti Umie Aida, Adi Putra, Haris Ismail dan Neelofa bagi memeriahkan majlis.

@zalilanordin37 Festival Sunnah 4.0 . #Alhamdulilah ♬ original sound – S̷pain ☹ – S̷ilent ®

@matpg2.0 Alhamdulillah dapat juga hadir ?☝?#festivalsunnah4 #janganlupaselawat #jangantinggalsolat ♬ original sound – Matpg

@ziraempire Hari akhir#festivalsunah4#festivalsunnah2022#silat#matkilau#adyputra#ditaja#masukberandafyp#fypage#fypシ゚viral ♬ original sound – Zira Alysa

Dalam masa sama, tular video memaparkan selebriti berusia 33 tahun itu menyatakan pandangannya perihal istiqamah ke arah kebaikan terutama perihal keagamaan.

“Cara istiqamah adalah paks4an..”- Neelofa

Menerusi video dimuat naik oleh @seorangnur, Neelofa mengatakan cara seseorang untuk istiqamah dalam agama adalah secara paks4an.

“Kalau tanya saya, macam mana cara istiqamah adalah paks4an, tiada cara lain. Kena p4ksa, contohnya kena dengar ceramah di Youtube, itu benda paling senang, tak perlu keluar rumah.
“Kena p4ksa buka al-Quran, kena p4ksa buka tafsir. Malasnya nak buka al-quran, boleh buka tafsir,”ujar Neelofa.

Neelofa berkata, al-quran merupakan naskah  istimewa yang kadangkala yang boleh membuatkan hati seseorang terjentik untuk berub4h dengan hanya membaca tafsirannya.

Disebabkan itulah, seseorang itu perlu mem4ksa diri untuk kekal beristiqamah.

@seorangnur Moga kita sentiasa dalam kalangan yang “beruntung” itu ❤️ Thank you Lofa #neelofa #festivalsunnah2022 #fyp #foryou #fypage #xyzbca ♬ PadaMu Kubersujud – Religi Islam – Afgan

Istiqamah tutup aurat dengan sempurna

Malah, Neelofa mengakui istiqamah menutup aurat dengan sempurna sememangnya suk4r, namun dia mampu melakukannya atas sokongan rakan-rakan dan juga pasangan selain memaksa dirinya.

“Istiqamah inilah benda yang paling susah sekali sebenarnya kalau nak tanya. Nak pakai tudung senang, kita decide kita nak pakai tudung.
“Nak istiqamah untuk menghayati menutup aurat dengan sempurna tu is another story. Saya bukanlah orang yang tepat nak bagitau, tapi kalau sekadar pengalaman itulah… maksudnya banyak paksaan dalam usaha atas iman saya tu banyak paksaan tapi yang banyak membantu jugak ialah teman-teman dan pasanganlah,” jelas Neelofa.

Betul tu kena p4ksa

Perkongsian daripada Neelofa itu mendapat pelbagai reaksi di kalangan warganet di mana ramai bersetuju dengan kenyataan diberikan oleh bekas pengacara Meletop itu.

Sumber: TikTok @zalilanordin37@inr._____@ziraempire

About admin

Check Also

“Silap saya tak cerita dekat ibu hal sebenar, Sarah hari2 dengan dia” -Syamsul Yusof

Pengarah tersohor, Syamsul Yusof mengakui bahawa kesilapannya tidak menceritakan sebarang masalah yang berlaku dalam rumah tangganya kepada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *