Diminta jumpa p4kar? Lelaki kaitkan sikap Caprice dengan ‘Histr1onic Person4lity Dis0rder’

Sejak belakangan ini, nama penyanyi rap Caprice menjadi bualan h4ngat netizen di media sosial apabila terpalit dengan pelbagai isu sens4si sehingga berlarutan dari satu cerita ke satu cerita yang lain.

Susulan perkara itu, seorang lelaki dipercayai pembantu peg4wai perub4tan tampil mengulas berhubung kel4kuan Caprice atau nama sebenarnya Ariz Ramli yang dikaitkan dengan g4ngguan personaliti.

Menerusi satu perkongsian di aplikasi TikTok, @xscout84 atau Sabri Matsain memberi pandangan peribadinya selepas ada netizen yang bertanya mengenai personaliti penyanyi berusia 34 tahun itu.

@xscout84 #question from @Sabri Matsain just pointing out my opinion. #histrionicpersonalitydisorder #HPD #pov #sabahan #insight #rawatminda #question #nasihat ♬ original sound – Sabri Matsain

Sabri berkata, bidang psikologi mempunyai cabang g4ngguan personaliti namun bagi sikap Caprice, penyanyi yang juga aktivis kemanusiaan itu diklasifikasikan sebagai Histrionic Personality Disorder (HPD).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiger of AlQuds (@capricedaddycap)

Jelasnya, HPD yang masih dalam kajian pakar adalah sejenis g4ngguan dimana seseorang individu itu lebih cendervng untuk mendapatkan perhatian yang diinginkan.

“Mungkin ramai yang tertanya-tanya, kenapa dengan tuan (Caprice) ni kan? Dalam bidang psik0logi, k4unselor biasanya akan bercakap tentang personaliti disorder macam narsistik dan sadistik sebab ia meny4kitkan orang lain.
“Tapi untuk kes (Caprice) ni, ada satu personaliti disorder kita boleh kaitkan dengan dia iaitu HDP. Sebenarnya benda ni masih dalam kajian ahli-ahli psikologi…
“Tetapi sifat yang paling ketara adalah keinginan individu tersebut berada dalam center of attention (menjadi tempat tumpuan). Kita semua ada personaliti seperti itu…
“Tapi kalau ia sudah menjadi terlalu keterlaluan, berlebihan… mungkin perlu berjumpa dengan seseorang yang pakar dan minta nasihat,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiger of AlQuds (@capricedaddycap)

Meninjau di ruangan komen, segelintir netizen mengucapkan terima kasih atas perkongsian ilmu itu tetapi ada juga dilihat kurang mengambil ser1us mengenai penjelasan itu dengan memberi reaksi gurauan.

Hanya mahu berkongsi kesed4ran

@xscout84 Replying to @ninirafar just pointing out my opinion #question #rawatminda #insight #histrionicpersonalitydisorder #nasihat #sabahan ♬ original sound – Sabri Matsain

Caprice ada peny4kit hati?

Harap dia dapatkan raw4tan

Terima kasih atas keterangan

Moga tiada perkara bvruk berlaku pada tuan

Betul sangat tu!

Jaga-jaga, nanti dia ‘k0rek’ pasal tuan?

Terdahulu, Caprice sering membuat ulasan berhubung isu yang tular di media sosial selain beberapa siri pendedahan membabitkan golongan pendakwah sekali gus menerima kec4man ramai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiger of AlQuds (@capricedaddycap)

Sumber: TikTok @xscout84 , Instagram Caprice

About admin

Check Also

“Takvt Hil4ng Imej ‘Isteri Teran1aya’..” – Syamsul Buat Surat Terbuka, Dakw4 PS Bersungguh Suruh T4rik K3s Nusyuz

Tengah pagi semalam, pengarah Syamsul Yusof dilihat memuat naik satu surat terbuka buat isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *