Makcik nasi lemak tepi jalan meng4muk, tak suka gerai sebelah jual juadah sama

Setiap orang yang berniaga pasti sedar akan ris1ko persaingan lebih-lebih lagi jika menjual makanan. Jadi, masing-masing seharusnya lebih dewasa dan berfikir secara positif dengan menganggap akan ada rezeki tersendiri walaupun apa yang dijual adalah sama.

Namun begitu, ada juga yang merasakan perkara tersebut sebagai satu anc4man sehingga dengan sengaja mencetuskan perg4duhan.

Meng4muk gerai sebelah berniaga nasi lemak juga

Menerusi video yang tular di media sosial terutamanya di Twitter, seorang pengguna telah memuat naik semula video menunjukan perg4duhan antara peniaga-peniaga nasi lemak.

Dalam video terbabit, dapat dilihat peniaga nasi lemak telah menyerang peniaga di gerai lain kerana tidak berpuas hati dengan menu jualan mereka yang sama.

Petik nama ‘DBKL’ lagi

Mak cik nasi lemak dan seorang lelaki itu turut ‘memetik’ nama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) berhubung kawasan perniagaan tersebut dan bersungguh-sungguh menghalau pemilik gerai yang baru sebulan memasang khemah disitu supaya tidak berniaga di lokasi terbabit.

Lebih membuatkan netizen yang mendengar pertengk4ran tersebut meluat adalah tind4kan mak cik nasi lemak itu yang mem4rahi peniaga wanita terbabit kerana beristighfar dengan kelakuannya.

 

Dapat didengar juga yang mak cik nasi lemak dan pasangannya begitu berem0si walaupun ‘lawan’ mereka memilih untuk berbincang dengan elok.

Ramai yang m4rah juga

Menjengah ke ruangan komen, kebanyakan netizen menyelar tindakan mak cik nasi lemak terbabit kerana bersikap bi4dap sesama peniaga.

Mana tidaknya, dia seakan d3ngki dan tidak percaya dengan rezeki sehingga boleh ‘meny3rang’ peniaga lain hanya disebabkan mereka berniaga jualan yang sama.

Katanya memang ramai dah b01kot nasi lemak dia

Kalau berniaga tepi jalan tu tak payah la g4duh

Orang nak istighfar pun kena m4rah

Lepas ni mesti kata Melayu d3ngki

Makcik tak berniaga ke sampai sibvk ser4ng gerai orang

Kenapa nak cakap k4sar-k4sar?

Walau bagaimanapun, kesahihan punca pertengk4ran tersebut tidak dapat dipastikan memandangkan video asal telah dip4dam.

Video yang dikongsi pengguna Twitter dikenali sebagai @emrhqm itu sebenarnya ada kelanjutannya namun pemilik asal telah menurunkannya dari  aplikasi TikTok.

Sumber: Twitter @emrhqm

About admin

Check Also

K0ngsi Tips Sab4r Dengan Per4ngai Pas4ngan, Net1zen Suruh Watie Kahwin Dulu – “Pandainya Bercakap..”

Seperti yang ramai tahu, pelawak dan penyampai radio, Shuib bakal mendirikan rumah tangga bersama kek4sih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *