Tiga kali keluar masuk penj4r4, Fuad Rahman nekad berub4h selepas ibu 81 tahun datang melawat sambil bertongkat

DETIK melihat ibu tersayang datang melawat ketika berada dalam tahanan penj4ra membuatkan peserta program Gegar Vaganza musim kesembilan (GV9) Fuad Rahman ins4f dan nekad meninggalkan dunia gel4p yang dilalui sebelum ini.

Fuad atau Mohamed Fuad Abdul Rahman, 43, berkata, kekuatan ibunya yang berusia 81 tahun ketika itu datang dengan berjalan menggunakan tongkat telah menjentik hatinya untuk berubah kerana sedar masanya semakin suntuk untuk bersama insan kesayangannya itu.

“Ibu saya datang melawat dengan bertongkat kerana keadaannya yang sudah tidak berapa kuat berjalan. Apabila saya tatap wajah ibu ketika itu, terus buat saya tersedar. Ketika itulah saya kata, inilah masanya, full stop!

Fuad kini menjalani kehidupan lebih baik.

“Saya berada dekat ‘dalam’ (penj4ra), takut apa-apa terjadi kepada ibu di luar. Ada juga kawan-kawan tidak sempat melihat ibu bapa yang meningg4l dunia disebabkan masih dipenjara,” katanya.

Fuad sebelum ini pernah dijatuhkan hukum4n penjara akibat penyalahgunaan d4dah sebanyak tiga kali dan mula terjebak dengan bahan terl4rang tersebut sejak berusia 18 tahun.

Menceritakan detik berada di sebalik tirai besi, Fuad berkata, ia telah mendorongnya untuk memperbaiki diri dan mendekatkan diri kepada Allah.

Ketika itu juga kata penyanyi berasal dari Singapura itu, dia mula menjaga solat selain tekun mendalami ilmu agama menerusi kelas yang diadakan di dalam penj4ra.

“Mereka yang berada dalam penjara tidak semuanya berfikiran neg4tif dan enggan berubah. Ada yang rajin belajar agama sebab kami ada kelas ilmu ketika menjalani hukum4n.

“Saya banyak bergaul dengan mereka dalam kelas agama dan cenderung untuk berubah. Alhamdulillah selepas kali ketiga dalam penjara saya bertemu dengan kawan-kawan yang mahu berubah.

“Saya sentiasa menjaga solat. Walau apa pun masalah yang datang, saya akan ingat Allah. Itu yang membuatkan saya lupa benda-benda lama,” ujarnya.

Persembahan Fuad minggu keempat di GV9 menyentuh emosi ramai.

Pada persembahan minggu keempat yang bertemakan kerohanian dan kemanusian, Fuad dilihat tidak dapat menahan air mata ketika menyampaikan lagu berjudul Layang-Layang Terputus Talinya.

Disebabkan emosi dalam diri ketika berada di atas pentas, dia juga dilihat sedikit ‘goyang’ saat awal memulakan persembahan.

Walaupun menunjukkan prestasi baik sepanjang bersaing di pentas GV9, Fuad terpaksa berpuas hati di kedudukan kelapan pada malam Ahad dengan jumlah markah juri 65 peratus.

Sumber : Mstar

About admin

Check Also

“Takvt Hil4ng Imej ‘Isteri Teran1aya’..” – Syamsul Buat Surat Terbuka, Dakw4 PS Bersungguh Suruh T4rik K3s Nusyuz

Tengah pagi semalam, pengarah Syamsul Yusof dilihat memuat naik satu surat terbuka buat isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *