Hukum4n penj4ra & gelaran Datuk dit4rik, Farid Kamil anggap semua uji4n

Berdepan pelbagai kontr0versi sebelum ini, pelakon dan pengarah Farid Kamil tidak menyesal dan percaya setiap manusia akan menerima ujian daripada Allah SWT.

Menurut laporan Harian Metro, pelakon berusia 41 tahun itu menyifatkan dijatuhi hukvman penj4ra, didenda mahk4mah dan ditarik gelaran Datuk adalah bagi mengvji tahap keimanannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Farid Kamil (@faridkamilz)

“Ada banyak perkara positif yang dilalui saya sekarang antaranya berlakon di Indonesia dengan Christine Hakim dan Acha Septriasa dalam sebuah filem.
Dalam al-Quran ada menyebut, bagaimana seseorang itu boleh mengaku dirinya beriman sedangkan dia tidak diuji?,” katanya.

Farid berkata, dia tidak boleh mengaku sudah cukup beriman walaupun mungkin telah banyak melakukan kebaikan di atas muka bumi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Farid Kamil (@faridkamilz)

“Saya bukan saja rasa tapi nampak perkara itu berlaku di depan mata. Itu menunjukkan bahawa ujian yang diberikan kepada saya, mampu atau tidak saya tanggung.
“Dan juga adakah keimanan saya cukup untuk saya bertanggungjawab di atas apa yang terjadi?
“Mungkin saya dah buat banyak perkara baik tapi saya tak boleh mengaku saya cukup beriman selagi tidak diuji.
“Maka ujian itu memberi satu perspektif yang baru dalam hidup saya secara menyeluruh,” ujar pelakon drama Masih Ada Rindu itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Farid Kamil (@faridkamilz)

Terdahulu, Farid berdepan dua hukvman penj4ra atas kesalahan menggunakan keker4san jen4yah dan mengeluarkan perkataan tidak sopan terhadap seorang anggota pol1s.

Bagaimanapun, mahk4mah memerintahkan kedua-dua hukvman itu berjalan serentak iaitu hanya perlu menjalani hukvman penj4ra 13 bulan.

Namun disebabkan rayuan pelakon itu, mahk4mah menggantikan hukvman penjara 13 bulan kepada denda RM5,000, manakala hukvman penj4ra empat bulan kepada denda RM500.

Sumber: Harian Metro (Ridzuan Abdul Rahman) , Instagram Farid Kamil

About admin

Check Also

Puteri Sarah Enggan Berd4mai, Nekad Mahu Bercer4i

Sesi perdamaian membabitkan Jawatankuasa Pendamai (JKP) antara Puteri Sarah dan Syamsul Yusof di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *