‘Check’ laman web rasmi, netizen d4kwa nama Ifa Raziah tiada gelaran Datuk?

Nampaknya, nama selebriti Ifa Raziah tidak lekang dengan kontroversi. Ada sahaja cerita baru yang melibatkan dirinya sejak dia menyertai program Terpaling Juara di TV3.

Baru-baru ini, kec0h di media sosial berkenaaa gosip mengatakan suami kepada beberapa selebriti Tanah Air didakwa tidak mempunyai gelaran ‘Datuk’ seperti yang diperkatakan oleh mereka sebelum ini.

Namun begitu, ada yang telah bersuara dan menjelaskan bukti tentang kesahihan gelaran berkenaan ‘Datuk’ yang diterima oleh suaminya.

Nama Ifa Raziah pun kena ‘petik’

Kali ini, satu perkongsian di TikTok telah ‘memetik’ nama seorang lagi selebriti iaitu Ifa Raziah apabila dimaklumkan turut mempunyai gelaran berkenaan yang diterima pada tahun 2016 dari negeri Perak.

Tiada nama Ifa dalam sistem

Menurut pengguna TikTok dikenali sebagai @putihshushu, dia telah melayari laman web istiadat.gov.my yang mana ia adalah laman sesawang untuk memeriksa gelaran yang diberi kepada individu berkelayakkan. Dari apa yang dikongsikan, dia mendakwa bahawa nama selebriti itu tidak ada di dalam sistem.

Walau bagaimanapun, pengguna TikTok berkenaan memuji Ifa yang tidak pernah menggunakan gelaran tersebut dan tetap dengan namanya ‘Ifa Raziah’.

Belum update lagi kot

Perkongsian tersebut telah mendapat perhatian netizen di ruangan komen. Kebanyakan mereka berasa kurang percaya kerana selebriti itu dikatakan pernah menunjukkan bukti menerima gelaran tersebut beberapa tahun lalu.

Ada juga yang bersangka baik mengatakan mungkin nama di dalam sistem tersebut tidak dikemaskini sehingga nama penyanyi dangdut itu belum tersenarai di laman web tersebut.

Darjah persekutuan dengan negeri tak sama ke?

 

Yang ada dalam sistem cuma pemberian dari kerajaan negeri & persekutuan

Apa kelayakan dia terima gelaran ye?

Dia pernah tunjuk kad. Mungkin betul ada Datuk

Walau bagaimanapun, hal tersebut tidak dapat dipastikan kesahihannya dan semoga apa yang ditunjukan itu tidak benar kerana Ifa Raziah sendiri memilih menjadi low profile tanpa menggunakan gelaran tersebut jika berada di atas panggung.

Terdahulu, Ifa Raziah atau nama sebenarnya Saripah Raziah Mustapha memaklumkan telah menerima gelaran ‘Datuk’ sekitar tahun 2016 dari kerajaan negeri Perak.

Namun dia enggan menggunakan gelaran itu kerana tiada siapa mengenalinya jika dia menggunakan nama asli berbanding ‘Ifa Raziah’.

Sumber: TikTok @putihshushu

About admin

Check Also

“Takvt Hil4ng Imej ‘Isteri Teran1aya’..” – Syamsul Buat Surat Terbuka, Dakw4 PS Bersungguh Suruh T4rik K3s Nusyuz

Tengah pagi semalam, pengarah Syamsul Yusof dilihat memuat naik satu surat terbuka buat isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *