Hilang kerja, bisnes dan ibu! Bekas pramugara naik Kancil buruk bawa 4 ekor kucing untuk mulakan hidup baharu di KL

DUG4AN demi dug4an terpaksa ditempuh lelaki ini dalam usahanya mencari kesenangan hidup.

Bermula dengan mencari rezeki sebagai kru kabin selama 10 tahun bersama syarikat penerbangan AirAsia, Mohd Aizamuddin Zakry Baharom, 35, diberhentikan kerja pada Jun 2020 disebabkan wab4k Cov1d-19.

Bukan itu sahaja, menurutnya yang senang disapa Zam, bisnes menjual barangan kraftangan dari Bali, Indonesia yang dijalankan untuk mencari pendapatan sampingan juga mengalami kervgian sekitar RM100,000.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sambil saya bekerja sebagai pramugara, saya suka beli barang dari negara as1ng yang susah didapati di Malaysia untuk dijual balik. Saya memang ada syarikat untuk bisnes ni yang mana saya juga menjadi pembekal barangan kraf untuk negara Jepun.

“Tapi disebabkan Cov1d-19, perniagaan saya tak jalan. Nak hantar barang ke Jepun pun kos penghantaran jadi mahal. Jadi bermula dari situlah saya alami kerug1an besar dan pada masa sama hilang pekerjaan,” ujar Zam ketika dihubungi mStar.

Menurut Zam, setelah tiada sebarang sumber pendapatan, dia menjual ayam bakar di tepi jalan kawasan Subang Jaya, Selangor untuk mencari rezeki bagi meneruskan kehidupan.

Malah, dia turut menjual daging dan kambing bakar sejuk beku yang mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan.

Pada masa sama, Zam membuka sebuah kedai makan yang terletak di Nilai, Negeri Sembilan.

Zam sebelum ini menjual kraftangan dibeli dari Bali, Indonesia.

Bagaimanapun, nasib tidak menyebelahi dirinya apabila kejadian banjir pada Disember 2021 menenggel4mkan dan merosa4kan segala produk jualannya.

“Bayangkan saya hilang kerja, berniaga tepi jalan tak boleh sebab Cov1d-19, buat makanan frozen pula habis ros4k produk sebab banj1r dan macam-macam lagi dug4an saya tempuh.

“Saya cuba minta bantu4n untuk pulihkan balik bisnes tapi tak terima sebarang pertolongan. Mungkin sebab waktu tu saya pun baru mula berniaga tak sampai setahun.

“Sampai bulan puasa tahun ni pun saya masih bergelvt untuk berniaga akibat banj1r hari tu. Saya usahakan buat recovery (pemulihan) tapi tetap g4gal,” katanya.

Zam terpaksa menjual barangan miliknya secara lelong.

Kerug1an besar buat kali kedua yang perlu ditanggung membuatkan Zam terpaksa menjual segala aset dan harta bendanya.

Imbas Zam, selepas apa yang berlaku dia pulang ke kampung halaman di Muadzam Shah, Pahang untuk tinggal bersama ibunya bagi mencari idea untuk memulihkan kehidupannya.

Tanpa diduga, anak bongsu daripada lima beradik ini sekali lagi divji apabila ibunya pula meningg4l dunia pada 19 Julai 2022, hanya seminggu selepas dia pulang ke kampung .

“Kononnya saya balik kampung untuk pulihkan semangat. Tak sangka pula ibu meningg4l lepas seminggu saya berada di sana.

“Saya tak boleh terima keadaan tu, ia berlaku dengan sangat pantas. Saya betul-betul rasa dah tak ada harapan nak pulih… hutang pun banyak. Saya hanya tinggal sehelai sepinggang saja waktu tu,” luah Zam.

Sebagaimana dikongsikan di TikTok, Zam kemudian diajak untuk menjadi rakan bisnes kedai makan cawangan ketiga yang bakal dibuka.

Walaupun tidak memiliki sebarang harta atau simpanan ketika itu, dia menerima pelawaan rakannya itu membuka restoran sebagai permulaan untuk dia bangkit semula.

Perniagaan sejuk beku pernah diusahakan oleh Zam.

“Lepas kem4tian ibu, saya memang dah putvs harapan nak teruskan hidup. Walaupun ibu baru meningg4l, tapi orang tetap cari saya nak kutip hutang. Saya alami tek4nan perasaan dahsyat waktu tu. Mereka tak peduli pun saya tengah bers3dih.

“Bila kawan ajak buat bisnes sama-sama, saya setuju saja. Saya bawa RM100 saja, itu pun duit pinjam daripada abang pergi ke Kuala Lumpur. Saya naik kereta kancil yang usang bersama kucing-kucing saya. Rumah sewa pun ‘koboi’ saja tak survey dulu sebelum menyewa.

Zam dan rakannya membuka restoran Puts & Pots di Damansara Damai, Selangor.

“Sekarang ni saya dah mula buka restoran tu di Bukit Damasara, Selangor. Saya jual pastries dan masakan panas. Setakat ni dah dua bulan saya buka dan Alhamdulillah jualan semua okay.

“Saya nasihatkan kepada semua yang sedang divji, kita kena tahu dug4an tu datangnya dari Allah jadi kita kena reda. Jangan mudah putus asa. Bers3dih tu boleh cuma carilah jalan untuk bangun semula,” kata Zam lagi.

Sumber : Mstar

About admin

Check Also

Jod0h awal.. baru habis SPM, remaja bergelar isteri – “Semalam sek0lah, hari ni nikah”

Jodoh awal atau lewat, semuanya sudah ditetapkan Allah SWT sejak di Luh Mahfuz. Paling penting, masing-masing …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *