Bayi 3 bulan jadi m4ngsa Vape

Pusat Racun Negara (PRN), Universiti Sains Malaysia (USM) mendedahkan, kebanyakan kanak-kanak yang dilapor terbabit kes ker4cunan cecair rok0k elektronik atau v4pe adalah berusia satu hingga empat tahun.

Pegawai Farmasi, Sulastri Samsudin mendedahkan bahawa PRN turut menerima laporan ker4cunan membabitkan bayi berusia tiga bulan akibat kel4laian ibu bapa yang menjadi pes4kit termuda sehingga kini.

Pegawai Farmasi, Sulastri Samsudin.

“Terdapat juga kes yang menunjukkan gejala teruk seperti s4wan, gangguan metabolik d4rah dan gangguan psikol0gi…

“…disyaki akibat penambahan bahan terlar4ng seperti psil0cybin iaitu sejenis d4d4h berbahaya,” katanya ketika ditemui di PRN USM baru-baru ini.

Kajian kandungan dalam cecair v4pe.

Malah Sulastri berkata, pihaknya menerima 57 panggilan kecem4san berhubung kes berkenaan dengan peningkatan ketara sejak dua tahun kebelakangan ini.

Kajian kes v4pe.

“Tahun lalu, PRN juga menerima notifikasi satu kes pendedahan v4pe yang kemudian dikenali sebagai peny4kit p4ru-p4ru berkaitan…

“…dengan produk rok0k elektronik atau EVALI pertama dikesan di Malaysia,” ujarnya.

Justeru, pihaknya menyokong cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berhubung Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Temb4kau dan Mer0kok 2022 yang melindungi generasi muda daripada terjebak dengan aktiviti merokok.

Bagi Pegawai Sains Dr Normaliza Abdul Manaf pula, dalam kebanyakan kes yang membabitkan pendedahan v4pe, kandungan cecair tidak dapat dikenal pasti melainkan bahan asas yang terdapat pada label iaitu propilena glik0l, gl1serin dan bahan perisa.

Dr Normaliza melakukan kajian kandungan dalam cecair v4pe di Pusat R4cun Negara, Universiti Sains Malaysia (USM), Georgetown.

Disebabkan itu, KKM mengiktiraf Makmal Toksikologi PRN (PRNLab) sebagai makmal bagi menjalankan analisa bahan kimi4 terhadap cecair v4pe membabitkan kes EVALI bagi pemantauan serta mengenal pasti bahan toks1k yang berkaitan.

Kajian kandungan dalam cecair v4pe yang dilakukan di Pusat R4cun Negara, Universiti Sains Malaysia (USM), Georgetown.

Dr Normaliza berkata, ujian makmal spesifik yang diminta bagi pengesahan EVALI termasuk pengesahan propilena glik0l, glis3rin, gliser0l dan nik0tin selain ujian makmal tambahan vitamin E-asetat dan logam berat.

Keputusan analisis.

“PRNLab pernah menerima sebanyak 11 sampel cecair dari KKM susulan penemuan kemungkinan kes EVALI dan keputusan analisa makmal mendapati…

“…kesemua sampel mengandungi pr0pilena gl1kol, glis3rol dan nikot1n selain beberapa daripadanya mengandungi bahan perisa seperti vanillin, ethyl vanillin, ethyl maltol dan benzyl alk0hol.

Ada sampel yang dianalisa tidak dapat dikesan bahan perisanya seperti yang tertera pada label botol dan ada juga bahan perisa dikesan dalam sampel, tidak sama dengan yang dilabel pada botol,” ujarnya

Sementara itu, perok0k tegar Shamsul Rizal Ramli mengalami simptom awal seperti suara serak dan perlahan-lahan hilang sebelum disahkan menghid4p k4nser tekak tahap tiga.

Shamsul Rizal Ramli.

Lelaki berusia 46 tahun itu berkata, dia kini terpaksa bertutur menggunakan alat khas yang dipanggil electrolarynx gara-gara mer0kok seawal usia 13 tahun.

“Apabila mula bekerja, saya mula menjadi ‘heavy sm0ker’ dengan anggaran dua hingga tiga kotak sehari dengan perbelanjaan dikeluarkan kira-kira RM300 hingga RM400 sebulan.

“Keadaan ini hanya berkurangan apabila saya bertukar profesion sebagai seorang guru namun masih kekal dengan sekotak rok0k sehari,” katanya.

Mengimbas keadaan waktu itu, Shamsul Rizal berkata sekitar awal 2014, dia berasa sesuatu tidak kena dengan suara yang menjadi semakin perlahan sehingga sukar untuk menj3rit sebelum bertemu dengan doktor pakar.

“Pemeriksaan lanjut di sebuah hospit4l kerajaan menerusi pemeriksaan biopsi ternyata ketvmbuhan di tekak adalah k4nser peti suara tahap tiga,” ujarnya.

Berikutan itu, dia turut bersetuju dengan cadangan KKM berhubung RUU terbabit agar generasi muda tidak didedahkan dengan sebarang produk temb4kau atau r0kok elektronik.

Sumber : mstar

About admin

Check Also

Nanti dapat Pnyaklt? minta buat pmbedahan Netlzen tegvr berat badan, sekali Ini ayat Padu Almy nadia

Sejak akhir-akhir ini, netizen memberi perhatian kepada perubahan fizikal pelakon berbakat besar, Datin Almy Nadia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *