9 tahun kahwin, 3 kali cer4i… akhirnya hubungan tak dapat diselamatkan! Wanita b4ngkit besarkan 5 anak selepas tervk depr3si

MEMBESARKAN lima orang anak masih kecil seorang diri bukanlah perkara mudahh.

Ketabahan wanita ini dalam menjaga anak-anaknya selepas berdepan episod dvka dalam rumah tangga mendapat perhatian warganet.

Bercerita kepada mStar, Ayunee Kamil, 39, berkongsi kisah bagaimana ikatan perkahwinannya pvtus selepas dia dan suami berkahwin pada 1 Jun 2006.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya kahwin dah lama atas dasar cinta semasa di kolej. Hampir dua tahun berkahwin baru dapat cahaya mata pertama. Awal perkahwinan sangat indah… kerja bagus, dapat beli rumah sendiri dan kereta sendiri.

“Sepanjang berkahwin, kami sangat jauh dengan Allah. Berseronok, solat tak jaga, al-Quran entah ke mana. Saya pun tak tutup aurat dengan sempurna.

“Masa berlalu sangat indah namun bila sudah dapat zuriat kedua, waktu bersama suami makin kurang kerana anak-anak masih kecil dan saya pula bekerja,” ujarnya.

Menurut Ayunee, sepanjang tempoh sembilan tahun berkahwin, dia telah bercer4i lebih tiga kali dan akhirnya tidak dapat kembali rujvk atas sebab tertentu.

Mengakui s3dih dengan apa terjadi, Ayunee bagaimanapun percaya pvnca keret4kan masjid yang dibina merupakan satu uj1an untuk dia kembali kepada Allah.

Tambahnya yang ketika itu menetap di Melaka, kep3ritan hidup semakin bertambah apabila dia kehilangan kerja dan segala harta miliknya ditarik semula oleh pihak b4nk.

“Saya amat memerlukan seorang suami di sisi tetapi uj1an ni semua disebabkan Allah mahu saya menjadi seorang wanita lebih baik.

“Saya bercer4i kali ketiga selepas bersalin anak nombor lima dan selepas pantang 40 hari kami ke mahk4mah. Bermula dari situ, saya alami depr3si sangat tervk dan hampir gil4 mer0yan.

Ayunee bersama bekas suami dan anak-anak sebelum berpis4h.

“Di saat itulah saya hilang kerjaya, rumah terpaksa dilel0ng, kereta kena tarik, simpanan tiada disebabkan saya jatuh s4kit secara tiba-tiba. Mujur famili dari Kelantan banyak membantu dan saya pindah ke sana setelah tinggal di Melaka hampir 10 tahun sebelum tu,” kata Ayunee lagi.

Ketika tiada sebarang harta juga, dia terpaksa berjuang mendapatkan hak penjagaan lima orang anaknya bersama bekas suami.

Keputusan mahk4mah memihak kepadanya apabila dia berjaya mendapatkan kesemua anak untuk dijaga sepenuhnya.

“Saya gembira bila dapat hak menjaga anak sendiri. Tapi saya perlu berjuang untuk kembali sihat dan bekerja semula kerana terpaksa fikir anak-anak masih kecil dan memerlukan saya.

“Ser4but, tertek4n, rasa menyusahkan keluarga sebab terpaksa menumpang rumah ma (ibu) dan abah dengan keadaan duit tak ada langsung.

“Selama sudah hampir lapan tahun kami berpis4h, bekas suami cuma pernah berikan sekali saja wang untuk perbelanjaan anak-anak. Saya faham dia pun susah tak ada sebarang pekerjaan ketika itu apatah lagi ibu dan ayah dia pun sudah meninggal dunia,” ujarnya lagi.

Kini, wanita ini menetap di Cyberjaya, Selangor dan bekerja sebagai perunding kewangan demi membesarkan dan menyara anak-anaknya.

Ayunee sebelum ini merupakan seorang perunding imej dan ‘coach’ bagi membantu wanita di luar sana yang mempunyai masalah em0si.

“Dulu saya alami depr3si dan 4nxiety melampau yang merupakan masalah terbesar. Disebabkan masalah emo0si yang tervk membuatkan saya join program e-hati Diyana Tahir dan bangkit kembali membantu wanita yang mempunyai masalah em0si. Program ini banyak membantu saya, membuatkan saya bertukar kerjaya sebagai coach e-Hati.

Anak-anak Ayunee.

“Selain itu, saya belajar fahami al-Quran dengan Husna Haron dan ia membantu saya untuk hadapi k0nflik dan peny4kit. Saya bersyukur sangat keadaan saya makin pulih dan jauh berbeza jika dibandingkan dengan dahulu,” ujar Ayunee.

Untuk rekod, video kisah rumah tangga yang dikongsikan di TikTok meraih lebih 1.4 juta jumlah tontonan setelah disiarkan.

Ayunee berkata perkongsian video tersebut bukanlah bertujuan membvrukkan mana-mana pihak tetapi memberikan inspirasi lepada wanita di luar sana dalam menempuhi uj1an mendatang.

Sumber : Mstar

About admin

Check Also

Nanti dapat Pnyaklt? minta buat pmbedahan Netlzen tegvr berat badan, sekali Ini ayat Padu Almy nadia

Sejak akhir-akhir ini, netizen memberi perhatian kepada perubahan fizikal pelakon berbakat besar, Datin Almy Nadia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *