Gaji jalan macam biasa, ramai cembvru Dr Amalina dapat cuti bersalin 10 bulan..

Baru-baru ini, doktor pakar bed4h kelahiran Malaysia, Dr Amalina Che Bakri yang sedang s4rat hamil anak sulung pada ketika ini mendedahkan dia akan mengambil cuti bersalin 10 bulan ternyata telah meraih perhatian netizen.

Apa yang lebih mengejvtkan lagi, Dr Amalina turut mendapat keistimewaan dimana dia akan menerima bayaran gaji penuh sepanjang tempoh cuti bersalin tersebut.

Perkara tersebut dimaklumkan sendiri oleh Dr Amalina menerusi IG storynya selepas menjawab persoalan yang diajukan oleh salah seorang pengikutnya di Instagram.

Dr Amalina mendedahkan dia akan dibayar gaji penuh untuk 5 bulan pertama oleh majikannya dan baki gaji untuk tempoh 5 bulan lagi akan ditanggung oleh kerajaan.

Jelasnya, keistimewaan tersebut bergantung kepada majikan dan juga organisasi yang berbeza-beza kerana setiap syarikat mempunyai polisi yang tersendiri.

Seriuslah cuti hampir setahun? Pergh bestnya!

Susulan itu, rata-rata netizen yang turut memuat naik perkara tersebut di laman Twitter meluahkan rasa terkejvt dan ir1 hati dengan keistimewaan yang dimiliki oleh Dr Amalina.

Malaysia pun ada cuti tapi tak ada la sampai setahun

Bukan itu sahaja, ada netizen juga yang berkongsi pengalaman mereka untuk mendapatkan cuti bersalin bergantung kepada majikan dan jenis organisasi yang mereka bekerja.

Sumber: Instagram @dramalinabakri, Twitter @tycatttttt

About admin

Check Also

Nanti dapat Pnyaklt? minta buat pmbedahan Netlzen tegvr berat badan, sekali Ini ayat Padu Almy nadia

Sejak akhir-akhir ini, netizen memberi perhatian kepada perubahan fizikal pelakon berbakat besar, Datin Almy Nadia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *