‘Ada Kala Hamp1r Terfik1r Mel4kukannya’ – Peng4kuan Mengejvtkan Linda Rafar, Dim1nta Buk4 Tudung Untuk…

PeIakon dan penyanyi, Linda Rafar meng4kui, meskipun sudah lama berhijab, dia masih lagi menerima pelbagai tawaran berlakon, selain mempromosikan produk yang memerlukannya membvka tudung.

Menurut anggota kumpulan Elite itu, lebih mengvji apabila t4waran tersebut datang bersama bay4ran yang cukup lum4yan, namun semuanya rel4 dilepaskan kerana tidak mahu dikatakan memperm4inkan tuntutan agama.

” Banyak sebenarnya. Ada yang menawarkan watak tidak berhijab dengan bayaran tinggi, malah jenama antarabangsa juga memerlukan khidmat saya untuk mempromosikan produk mereka dengan syarat kena buka tudung.

” Saya pernah diminta penggiat industri supaya membuka tudung untuk menaikkan semula nama kerana mereka yakin lebih banyak tawaran akan diterima.

” Saya anggap ia sebagai ujian yang perlu dihadapi wanita berhijab yang berk3cimpung dalam industri hiburan,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Terfikir mel4kukannya kerana…

Kata Linda, tawaran lumayan itu mampu membuatkan sesiapa sahaja gel4p mata dan rel4 melepaskan hijab demi kesenangan dunia.

” Memang suk4r dan ada kalanya hampir membuatkan kita terpeng4ruh serta terfikir untuk melakukannya kerana ramai pelakon yang menerima tawaran bertali arus selepas men4nggalkan hijab.

” Saya cuba kuatkan semangat dan istiqamah walaupun ia bukan mudah untuk dilakukan. Mungkin itu uji4n Allah untuk melihat sejauh mana kekuatan iman saya.

” Syurga bukan percuma. Kalau saya pilih jalan sebaliknya, maka sia-sia segala usaha saya ke arah syurga Allah.

“Jadi, saya sentiasa berdoa dan meminta kepada Allah agar ditetapkan pada jalan yang telah saya pilih ini.

” Saya minta dilindungi daripada terpes0ng dan terpeng4ruh dengan god4an dunia,” katanya.

Linda juga meng4kui, sokongan orang tersayang, terutama keluarga sangat penting untuk seseorang wanita kekal istiqamah.

” Saya sentiasa pastikan diri mendekati alim ulama seperti Ustaz Wadi Anuar dan Ustaz Ahmad Dusuki Abdul Rani. Mereka mengingatkan saya agar lepaskan dunia dan terus kejar akhirat.

” Keluarga pula mewujudkan kumpulan WhatsApp bagi membolehkan kami berkongsi tentang ilmu agama.

” Ia sangat membantu bertujuan untuk mengingatkan dan memberi kesed4ran kerana kita manusia biasa, tidak terlepas daripada berbuat dos4.

” Paling penting, selalu berdoa dan meminta kepada Allah agar dilindungi dan dielakkan daripada terpes0ng ke jalan yang s4lah.

” Kita tidak boleh sekadar bercakap, sebaliknya perlu meminta supaya urusan kita dipermudahkan Allah SWT,” katanya.

Ramai tak puas hati Linda Rafar berniqab

Dalam pada itu, tidak semua orang selesa dengan perubahan imej individu lain terutama melibatkan golongan artis.

Situasi sama dilalui Linda Rafar yang menerima banyak ser4ngan peribadi daripada golongan ustaz dan ustazah ‘jadi4n’ susulan tampil dengan imej berniqab.

Justeru Linda mohon diberikan ruang dan pengertian berkenaan perubahan imejnya itu dan tidak mahu terlalu menggembar-gemburkan tentang perihal tersebut.

” Allahuakbar! Ramai sungguh ustazah, ustaz jadi4n yang datang ser4ng dan hantar direct messege (DM) Instagram saya.

” Dengar sini, saya belum umumkan apa-apa lagi. Mohon jasa baik jaga hati dan perasaan saya. Untuk berub4h, biar daripada hati.

” Bersihkan hati dulu serta cukupkan ilmu untuk mengajar. Jangan hukvm seseorang yang ingin berub4h untuk menjadi lebih baik dan cari kes4lahan sahaja,” katanya menerusi Instastory sebelum ini.

Akui bekas anggota kumpulan Elite itu, tiada manusia dalam dunia ini yang sempurna termasuk dirinya.

” Tiada siapa yang sempurna tetapi saya sedang mencuba untuk menjadi yang terbaik di sisi Allah SWT,” ujarnya.

Sekitar tahun lalu, Linda dilihat sering menggayakan imej berniqab dalam hantaran Instagramnya.

Tidak mahu terlalu memperincikan secara mendalam tentang perubahan imejnya, ibu kepada lima cahaya mata itu cuma mengharapkan doa yang baik-baik daripada orang ramai.

” Sekarang ini, saya tak bersedia untuk menjawab (tentang niqab). Tapi, tolong doakan yang baik-baik buat saya,” kata Linda.

Sumber:utusan

About admin

Check Also

“Takvt Hil4ng Imej ‘Isteri Teran1aya’..” – Syamsul Buat Surat Terbuka, Dakw4 PS Bersungguh Suruh T4rik K3s Nusyuz

Tengah pagi semalam, pengarah Syamsul Yusof dilihat memuat naik satu surat terbuka buat isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *