“Kel4m Kabvt Pinjam Baldi & Mop…,” – Netizen Puj1 Fazley Cu1i Munt4h Anak Dalam Kedai Serbaneka

‘Common sense’ merupakan antara salah satu nilai hidup yang sangat penting perlu diterapkan buat setiap manusia dan ia harus dipupuk sejak kita masih kecil lagi.

Ia merupakan satu tugas yang penting buat ibu bapa untuk menunjukkan contoh yang baik buat anak-anak mereka dalam menjalani kehidupan seharian.

Sebagai contoh, tind4kan penyanyi dan usahawan, Datuk Fazley Yaakob mengemop lantai di sebuah kedai serbaneka menerima puj1an daripada netizen kerana telah menunjukkan contoh serta taul4dan yang baik buat orang ramai.

Menerusi perkongsian di laman Instagram miliknya, Fazley, 44, memuat naik video tersebut dia sedang membersihkan muntah anaknya tanpa melibatkan ‘campvr t4ngan’ daripada staf kedai tersebut.

“Piyush termvntah di kedai? Hahaha, masih saya ingat masa ni, Fierudz masih kecil lagi, tak ingat apa yang dia makan, terus termvntah masa sampai kedai.

“Kel4m-k4but saya pinjam baldi dan mop dari kedai tu. Nak m4rah (anak) kasihan dan masa yang sama, yang mvntah tu anak saya, takkanlah saya nak tinggal dan biar pekerja kedai yang bersih kan?

“Kalau anda, anda buat apa,” tulis Fazley di ruangan kapsyen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob)

Rata-rata netizen berasa k4gum dengan tind4kan Fazley yang enggan menyusahkan pekerja kedai untuk membersihkan kekot0ran tersebut.

“Alhamdulillah, contoh a good Muslim dan tauladan yang bagus buat masyarakat dan anak-anak.

“Kejadian yang r4re berlaku, kalau orang lain dah keluar tinggalkan sahaja… staf yang akan buat. Respek Datuk!

“Inilah contoh yang baik! Pernah berlaku depan saya budak jatuhkan aiskrim, mak dia m4rah-mar4h dan anak dia nak kutip dan cuci, tapi mak dia tarik dan cakap biar cleaner buat.

“Saya cakap ‘eh anak puan yang jatuhkan aiskrim ni’ dan dia jawab ‘tak payah nak ajar aku’ dan dalam masa yang sama, cleaner datang dan cakap ‘takpa dik, biar saya cuci, tiada masalah’ saya hanya geleng kepala sahaja, sebab bagi saya anak-anak ni belajar daripada sikap ibu bapa, orang sekeliling dan terdekat mereka,” komen beberapa netizen.

Video itu juga menarik perhatian pekerja kedai tersebut yang turut mengucapkan terima kasih di atas timb4ng rasa yang ditunjukkan Fazley terhadap mereka.

“Datuk, saya ingat lagi sebab masa ni syif saya tengah kerja. Kami nak cuci tapi Datuk minta pada kami mop dan baldi sebab Datuk nak cuci sendiri. Terima kasih Datuk,” tulis pekerja kedai tersebut.

Sekadar info, Fazley mendirikan rumah tangga dengan Datin Azrene Ahmad pada 2007.

Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan empat cahaya mata iaitu Ahmad Fariedz Shah, 14, Ahmad Fieradz Shah, 13, Ahmad Firudz Shah, 11, dan Alayna Selma, 5 tahun.

Sumber : Instagram Datuk Fazley Yaakob

About admin

Check Also

“Perempuan Ni M4ki Mak Aku Sebab Bu4ng Gambar Jesvs” – Adik Afiq Muiz

Sejak semalam hang4t diperkatakan mengenai kemelvt rumah tangga pelakon Afiq Muiz dan isterinya, Pachara Apin apabila kedua-duanya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *