‘Saya Sangat Sed1h, Sy TerIuk4’ – R0smah Sempat Lu4h Kata2 Ini Sebelum Mhkamah Buat Keputus4n

Mahk4mah Tinggi di sini, hari ini mens4bitkan Datin Seri Rosmah Mansor bers4lah atas tiga tuduh4n rasu4h membabitkan projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar di sekolah luar bandar di Sarawak bernilai RM1.25 bilion.

” Saya sangat sed1h dengan keputusan hari ini, saya terluk4,”

Itu kata-kata Datin Seri R0smah Mansor sambil men4ngis sebak ketika mengemukakan rayvan sebelum hukvman dijatuhkan terhadapnya.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan gag4l menimbulkan ker4guan munasabah ke atas k3s pendakwaan. Menurutnya, tertuduh bersalah atas semua pertuduhan.

R0smah berkata, beliau sentiasa berpesan kepada pasukan peguamnya bahawa kebenaran perlu dinyatakan kepada mhkamah dan jangan men1pu.

” Saya dibesarkan untuk sentiasa berkata ben4r dan tidak men1pu. Begitu juga saya terapkan kepada anak-anak.

” Bagaimanapun saya horm4t dengan keputusan yang dibuat oleh mhkamah ini. Saya mahu tinggalkan mhkamah ini kenangan yang manis.

” Ini membabitkan program Permata saya memberikan segalanya terhadap Yayasan itu. Saya sangat berminat dengan projek pertama saya ini.

” Saya mengambil berat masa depan kanak-kanak yang dibuIi di sekolah dan mengalami gangguan seksu4I.

” Bayangkan ketika itu saya dan golongan profesional lain duduk berbincang untuk menghasilkan program ini. Kalau mahu bentuk negara kena bermula usia empat tahun.

” Disebabkan itu wujud Permata, Permata Kurnia. Saya gembira dapat berbakti kepada negara.

” Ya Arif, saya tidak pernah mempunyai niat meminta atau menerima rasu4h. Saya tidak tahu ia membabitkan jumlah yang banyak.

” Ya Arif saya mengendalikan Yayasan Permata ia mempunyai dana sebanyak RM45 juta dan saya tidak pernah sekali pun mengvsiknya, sebab itu kes ini meny4kitkan saya, apabila saya ditudvh berbuat demikian.

” Saya boleh buat pada tempat lain tidak perlu minta pada Jepak (Pengarah Urusan Jepak Holding iaitu Saidi Abang Samsudin).

” Yang kenal adalah Rizal (Datuk Rizal Mansor) dan saya sudah minta Rizal berhati-hati dengan dia. Saya tidak minta dia (Rizal) berjumpa mereka.

” Tiada siapa nampak saya ambil duit, tiada siapa nampak saya mengira duit…. tapi jika itu kesimpulannya.

” Saya serah segalanya kepada Allah. Siapa yang betul dan siapa saIah lambat laun akan keluar juga.” Ia betul-betul mengejutkan saya, bagaimana ia boleh bertukar dan menjadikan saya m4ngsa.

” Saya tidak campur tangan dengan urusan suami (Datuk Seri Najib Razak). Setiap kali saya membuka mulut, beliau akan mengatakan ‘anda hanya isteri saya, jangan campur tangan.

” Ia mungkin berlaku kepada saya tetapi ia juga mungkin boleh berlaku kepada anda dan anak-anak anda.

” Kamu lakukan kepada suami saya, kamu mahu saya juga menderiita, kami sudah mender1ta.

” Saya harap Yang Arif dapat mempertimbangkan saya sebagai seorang wanita yang menjalankan tanggungjawab sebagai lelaki di dalam rumah,” katanya.

Terdahulu, mhkamah Tinggi di sini, hari ini menjatvhkan hukvman pen-jara 10 tahun bagi setiap pertudvhan dan den-da RM970 juta terhadap Datin Seri R0smah Mansor.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan bagaimanapun memerintahkan hukvman pen-jara itu berjalan serentak.

Beliau bagaimanapun membenarkan permohonan R0smah untuk menangguhkan pelaksanaan hukvman hingga rayuan selesai.Ini adalah den-da tertinggi pernah dikenakan terhadap mana-mana pesaIah mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasu4h Malaysia (SPRM).

Sementara itu, Mohamed Zaini dalam penghakiman ringkasnya berkata pembelaan yang dikemukakan oleh R0smah adalah penafian kosong semata-mata.

” Mhkamah mendapati pihak pendakwaan berjaya membvktikan kes melampaui ker4guan munasabah terhadap ketiga-tudvhan terhadap R0smah.

” Selepas menjalankan penilaian maksimum, mhkamah mendapati tertudvh gagal untuk menyangkal pertudvhan rasu4h yang dibuat mengikut Seksyen 50 (1) Akta SPRM.

” Pembelaan yang dikemukakan oleh tertudvh adalah penafian semata-mata. Ia dibuat tanpa bukti yang boleh dipercayai dan tidak berasas untuk menimbulkan keraguan yang munasabah,” katanya.

Pada 15 November 2018, R0smah mengaku tidak bersaIah di Mhkamah Sesyen di sini, atas dua tudvhan meminta rasu4h wang tunai RM187.5 juta dan menerima RM1.5 juta berhubung projek pembekalan dan pemasangan tenaga solar di sekolah luar bandar di Sarawak.

Wang berkenaan sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan projek dikenali sebagai Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid dan Penyelenggaraan serta Operasi Genset/Diesel bagi 369 Sekolah Luar Bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan.

R0smah didakwa melakukan perbuatan itu di Lygon Bistro, G-24, Ground Floor, Sunway Putra Mall, 100, Jalan Putra, Chow Kit dekat sini antara Mac dan April 2016.

Beliau did4kwa mengikut Sksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Penceg4han Rasu4h Malaysia 2009 dan boleh dihukvm bawah Sksyen 24(1) akta sama yang memperuntukkan hukvman pen-jara maksimum 20 tahun dan den-da tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,OOO, mengikut mana lebih tinggi.

Pada 10 April 2019, R0smah sekali lagi dihadapkan ke Mhkamah Sesyen atas pertudvhan menerima suapan RM5 juta daripada Saidi menerusi Rizal kerana membantu Jepak Holdings mendapatkan projek sama di tempat yang sama di Jalan Langgak Duta.

Kesemua kes itu diperintahkan untuk dibicarakan bersama di Mhkamah Tinggi Kuala Lumpur dan perbicaraan bermula pada 5 Februari 2020.

Sumber:hmetr0

 

About admin

Check Also

Nanti dapat Pnyaklt? minta buat pmbedahan Netlzen tegvr berat badan, sekali Ini ayat Padu Almy nadia

Sejak akhir-akhir ini, netizen memberi perhatian kepada perubahan fizikal pelakon berbakat besar, Datin Almy Nadia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *