“Tak perlu bergembira diatas kecel4ka4n orang lain” -Ustazah Asma’ Harun

Berita hukum4n penj4ra yang dijatvhkan ke atas m4ntan perd4na m3nteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak  kelmarin telah disambut dengan pelbagai reaksi daripada rakyat Malaysia.

Namun, ada diantara mereka dilihat keterl4luan dan terg4mak mengeluarkan kata-kata hin4an yang boleh meng4ibkan ahli p0litik tersebut.

Tak perlu hin4 Najib

Disebabkan itu, menerusi perkongsian yang dibuat oleh pengguna Tiktok mengambil petikan daripada tazkirah pendakwah bebas, Ustazah Asma’ Harun, kita sebagai orang yang mempunyai akal fikiran waras sepatutnya tidak mengeluarkan c4ci m4ki kepada mantan perdana menteri tersebut walaupun beliau telah dijatuhkan hukum4n.

Jangan terlalu bergembira

Ustazah Asma’ Harun men3gur orang ramai yang ‘gembira’ sehingga mengeluarkan kata-kata hin4 kepada Najib dan berasa terkil4n melihat orang Islam khususnya mengh1na sesama sendiri di media sosial dengan perkataan yang k4sar dan tidak sop4n.

“Ramai yang bergembira semalam, cukup mengeluarkan kalimah syukur tanpa mengh1na individu terbabit. Undang-undang telah terteg4k, apa keburvkan berlaku pada dia kita tak boleh rasa gembira dengan ayat seperti p4dan mvka, ras4kan.

“Kebaikan pastinya pernah dibuat, jangan dinafikan perkara ini mustahil semuanya jah4t dan kebvrukan,” katanya

Jangan jadikan pol1tik punc4 umat Islam bertel4gah

Tambah Ustazah Asma’ lagi, seharusnya kita tidak terus mengagungkan politik sehingga tali persaudaraan sesama umat Islam terganggu.

“Tak perlu kita timbulkan fitn4h lain kerana ketidakpuasan hati kita, musvh Islam tepuk tangan lihat kita berg4duh sesama sendiri dan orang bukan Islam pula mengeratkan hubungan mereka

“Sebagai orang beriman kita tak boleh mengh1na atau kita tak boleh bergembira di atas kecel4kaan orang lain lebih-lebih lagi saudara sesama Islam kita, tak kira siapa, bahkan orang itu pernah menghin4 dan fitn4h kita,” pesannya.

Sehubungan itu, Ustazah Asma’ mengajak orang ramai untuk mendoakan Najib agar beliau mampu berubah menjadi seseorang yang lebih baik.

Terdahulu, bekas perdana menteri ke-6 itu telah gag4l dalam rayu4n akhir k3s penyelew3ngan SRC International Sdn. Bhd. berjumlah RM42 juta. Oleh itu, beliau telah dihukvm penj4ra selama 12 tahun serta dend4 sebanyak RM210juta.

Sumber: TikTok dillahusain

About admin

Check Also

Jod0h awal.. baru habis SPM, remaja bergelar isteri – “Semalam sek0lah, hari ni nikah”

Jodoh awal atau lewat, semuanya sudah ditetapkan Allah SWT sejak di Luh Mahfuz. Paling penting, masing-masing …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *