Suri Rumah Jadi M4ngsa ‘Sc4mmer’, Hil4ng RM163,000 Dalam Masa Dua Hari

Sejak kebelakangan ini, banyak kis4h mereka yang kehil4ngan dvit dalam bank dikongsikan di media sosial. Baru-baru ini pula, seorang suri rumah turut mengalami nasib yang sama apabila wanita itu menjadi m4ngsa sc4mmer sehingga menyebabkan dia kehil4ngan wang sebanyak RM163,000.

Menurut wanita itu, ia merupakan satu detik hit4m dalam hidupnya apabila dia kehil4ngan dvit dalam jumlah yang begitu banyak hanya dalam masa dua hari sahaja. Difahamkan, semuanya bermula apabila dia menerima satu panggilan dari syarikat penghantaran barang.

Pekerja itu memberitahu dia telah menghantar barang terlar4ng milik wanita itu di balai polis. Sebaik sahaja selesai bercakap dengan pekerja tersebut, panggilan itu kemudiannya disambungkan dengan seorang lagi individu yang mend4kwa dirinya adalah angg0ta p0lis.

Individu tersebut memperkenalkan dirinya sebagai pegawai p0lis dari Bukit Aman. Wanita yang bekerja sebagai peniaga itu kemudian berasa p4nik apabila individu itu memberitahu dia terlibat dalam aktiviti pengubahan wang h4ram dan penyeludup4n d4dah.

Memandangkan pada ketika itu wanita tersebut bersendirian di rumah, dia hanya menurut sahaja arahan yang diberikan ‘peg4wai p0lis’ terbabit. Dalam masa yang sama, pegawai tersebut turut mengvgut untuk mengeluarkan war4n t4ngkap dan memberi ar4han untuk tidak mended4hkan perkara itu kepada sesiapa.

Menurut wanita itu, dia juga berasa seakan-akan dipuk4u apabila menurut sahaja arah4n yang diberikan dan melakukan beberapa transaksi seperti yang diminta. Dalam masa dua hari, kesemua transaksi yang dilakukan adalah berjumlah RM163,000.

Wanita itu hanya menyedari dia telah menjadi m4ngsa Mac4u Sc4m ini selepas bercerita kepada suaminya tentang apa yang berlaku. Walaupun dia pernah mendengar mengenai kegiatan sc4m itu sebelum ini, dia tidak menyangka akan menjadi m4ngsa sindiket penipu4n tersebut.

SUMBER : UTUSAN TV

About admin

Check Also

Berpihak Kepada Yang Benar, Yusof Haslam Restu Isteri Jadi Pencelah

Pengarah Datuk Yusof Haslam memberi keizinan kepada isterinya, Datin Patimah Ismail untuk jadi pencelah dan saksi buat menantunya, Puteri Sarah dalam kes …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *