Peny4kit Kulit Mereb4k Ke Muka, Ustaz Kazim Ris4u Orang Gel1 & Jij1k Tengok

Pendakwah dan penceramah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias memberitahu dia m4lu untuk berjumpa dengan orang pada waktu ini. Ini kerana, dia takvt orang ramai berasa gel1 dan j1jik melihat wajahnya.

Ustaz Kazim memberi reaksi itu ketika diminta mengulas mengenai gambar tular menunjukkan wajahnya ditutup dengan topi dan hanya menampakkan bahagian mata saja ketika diund4ng menjadi penceramah pada satu majlis ilmu.

Takut orang g3li dan j1jik

Menerusi laporan Harian Metro, Ustaz Kazim memberitahu dia terpaksa menutup wajahnya dan memakai topi ketika memberi ceramah. Ujar Ustaz Kazim, perasaan m4lu itu berkurang sekiranya dia memakai pakaian sebegitu. Penampilan terkini Ustaz Kazim itu mengundang tanda tanya dalam kalangan netizen berhubung status kesihatan dan keadaan terkininya yang sebelum ini mendedahkan dirinya menderita akibat peny4kit m1steri.

Berkongsi kis4h sebenar, Ustaz Kazim berkata, dia terp4ksa tampil dengan imej sebegitu ketika berada di khalayak umum kerana penyakit kulit yang dulunya menyer4ng kaki dan badan akhirnya mereb4k ke bahagian muka. Menurut Ustaz Kazim, wajahnya bukan hanya berub4h menjadi gelap tetapi ada lvka dan kadang kala berd4rah dengan tiba-tiba. Manakala, lvka bahagian kaki dan badannya sudah beransur pulih sejak tiga bulan lalu.

Setakat ini, saya belum tol4k lagi und4ngan. Kiranya, saya masih ceramah macam biasa cuma tidak tahu siapa sampai bila perlu ‘make up’ jadi agak tertek4n di situ dan terg4nggu ketika berceramah hingga jadi tiada keyakinan sedangkan dulu seronok sangat. Saya mohon minta maaf jika terp4ksa tolak pelawaan untuk makan dan minum atau bergambar kerana m4lu sangat dengan keadaan muka dan tidak sedia duduk dekat dengan orang buat masa ini.

Memang ada kej4dian m1steri berlaku di rumah salah satunya mainan cucu saya berjalan sendiri jam 3 pagi, sama seperti dalam filem ser4m. Kalau orang kata saya percaya b0moh, benda itu berlaku depan mata saya jadi buat apa saya men1pu. Kalau saya ada terl4njur kata, saya mohon maaf, kalau ada yang nak vji ilmu, saya mohon maaf kerana saya saya hanya insan biasa.

” Apa yang pasti, saya akan terus berdakwah dan andai satu hari nanti tidak boleh di khalayak ramai, mungkin di Facebook (Fb) saja seperti sekarang.

” Terima kasih juga saya ucapkan kepada semua rakyat Malaysia yang mendoakan, doktor dan kakitangan hspi4al, pengamal media, serta mereka yang sanggup hantar bekalan ub4t di rumah,” katanya.

Pertengahan Mei lalu, Ustaz Kazim mengejvtkan pengikutnya apabila memuat naik gambar wajah dan tangannya yang mengalami msaIah kuIit di media sosial dengan mendkwa ia akiibat perbu4tan sih1r.

Beliau bagaimanapun meny4ngkal dak4aan melakukan gimik atau strategi pemasaran untuk filem lakonannya, Zim Zim Ala Kazim.

Sumber:hmetr0

About admin

Check Also

“Siti Nurhaliza Pun Belum Tentu Tergamak Jual Semahal Ko…”, Azwan Ali Pertikai Harga Biskut Shuhada

Tular di media sosial sebelum ini apabila rata-rata netizen meluahkan rasa tidak puas hati dengan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *