‘Catwalk’ Dengan Rok0k, Dr Noor Hisham Tegvr Noh Salleh

Pada Ahad lalu, penyanyi Noh Salleh selamba ‘catwalk’ di khalayak umum dengan r0kok ketika Minggu Fesyen Kuala Lumpur 2022 (KLFW2022).

Contoh tidak baik!

Perbuatan Noh itu telah mengund4ng Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham untuk memberi tegvran.

Katanya, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang ser1us terhadap isv berkaitan selebriti yang menunjukkan tingkah laku tidak sen0noh kepada umum seperti mer0kok.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius terhadap isu berkaitan artis yang menonjolkan tingkah laku seperti mer0kok dan menghis4p v4pe di khalayak ramai dan di pentas persembahan.

Perbuatan ini menunjukkan contoh yang tidak baik kepada masyarakat sekeliling terutama kepada kanak-kanak dan remaja.

Dari sudut kesihatan, perbuatan mer0kok atau menghis4p v4pe sememangnya mendatangkan kemudar4tan baik kepada per0kok dan orang di sekeliling mereka.

Jaga tingkah laku

Tegas Dr Noor Hisham, golongan selebriti seharusnya menjaga tingkah laku kerana tindak-tanduk mereka sering dipandang serta menjadi ikutan dalam kalangan peminat.

Sebagai seorang selebriti, tingkah laku mereka sentiasa diperhatikan oleh masyarakat dan akan menjadi ikutan. Oleh itu, sebagai selebriti mereka mempunyai tanggungjawab untuk menunjukkan tingkah laku yang baik yang boleh menjadi teladan kepada masyarakat.

KKM menyeru setiap lapisan masyarakat termasuk artis dan selebriti untuk membantu usaha KKM bagi memastikan perbuatan mer0kok dapat dijadikan sebagai satu budaya yang tidak diterima lagi dalam kalangan masyarakat.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham menyatakan ini juga selaras dengan hasrat KKM untuk membentangkan Rang Undang-undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 supaya kawalan terhadap produk merokok secara komprehensif dapat dilaksanakan bagi mengekang masalah mer0kok di kalangan masyarakat Malaysia.

Sumber: Facebook @Noor Hisham Abdullah

About admin

Check Also

“Takvt Hil4ng Imej ‘Isteri Teran1aya’..” – Syamsul Buat Surat Terbuka, Dakw4 PS Bersungguh Suruh T4rik K3s Nusyuz

Tengah pagi semalam, pengarah Syamsul Yusof dilihat memuat naik satu surat terbuka buat isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *