“Konsert Billie Eilish tak ros4kkan padang Bukit Jalil”- PSM

Sejak kebelakangan ini, konsert Billie Eilish Happier Than Ever The World Tour 2022 menjadi bualan ‘p4nas’ di kalangan warganet lebih-lebih lagi ia diadakan pada hari Khamis (malam Jumaat).

Tidak cukup dengan itu, ramai meluahkan kek3cew4an dan keris4uan sekiranya konsert itu menjejaskan kualiti padang Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ), Kuala Lumpur.

Konsert Billie Eilish tak ros4kkan padang

Bagaimanapun, orang ramai boleh melepaskan kelegaan apabila pihak Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) mengatakan konsert tersebut tidak menjejaskan kualiti padang SNBJ.

Memetik portal Utusan Malaysia, pihak PSM telah mengambil langkah proaktif sebelum dan selepas penyanyi antarabangsa tersebut melakukan persembahan bagi memastikan tiada keros4kan melibatkan padang mahupun fasiliti lain di stadium berkenaan.

Setakat ini rumput yang digunakan masih bertahan

Ketua Pegawai Eksekutif PSM, Faidz Sanusi berkata, sehingga kini keadaan rumput yang digunakan pada masa ini masih bertahan kepada penggunaan acara selain bola sepak.

Dalam pada itu, Faidz memberitahu kerja-kerja penyelenggaran padang dimulakan sebaik sahaja konsert tersebut berakhir pada pukul 11.30 malam, malah ia selesai sepenuhnya pada pukul 3 pagi semalam.

“Antara kerja yang dilaksanakan adalah pembersihan ke­seluruhan kawasan terraplus, pemunggahan Catwalk, FOH dan Mojo Barrier telah selesai pada pukul 3.30 pagi 19 Ogos.

“Secara keseluruhan rumput yang digunakan pada masa ini (Axonopus Compressuss) tahan kepada penggunaan acara selain acara bola sepak,” katanya.

Kerja2 persediaan padang sedang berlangsung pada memastikan Piala FA berjalan lanc4r

Menurut Faidz, dalam tempoh tiga minggu menjelang Piala FA antara Terengganu FC menent4ng  Johor Darul Ta’zim (JDT), pihak PSM akan menjalankan kerja-kerja persedian padang bagi memastikan segala perancangan berjalan l4ncar.

“PSM akan menjalankan kerja-kerja pemotongan rumput, pembaikan levelling dengan meratakan keseluruhan padang, kerja-kerja pengudaraan dan pembajaan bagi membaikpulih padang,” tegasnya.

Terdahulu, isv penggunaan SNBJ menjadi perhatian ramai memandangkan beberapa program berskala besar akan diadakan sehingga menvundang keb1mbangan dalam kalangan pengunjung khususnya aksi perlawanan akhir Piala FA.

Sekadar info, pada hari sama perlawanan akhir Piala FA berlangsung, Axiata Arena yang terletak bersebelahan Stadium Nasional akan menerima hampir 10,000 peminat Dewa 19 yang mahu menyaksikan konsert kumpulan rock terkenal Indonesia itu.

Dalam waktu sama, terdapat funfair di kawasan Kompleks Sukan Bukit Jalil, memaksa PSM memikirkan pelan terbaik bagi mengelak perkara tidak diingini di­sebabkan keses4kan yang berlaku.

Sumber: Utusan Malaysia (Subkhi Sudarji)

About admin

Check Also

Betty Rahmad tak setuju saranan TikToker -“Orang bayar bukan nak dengar anak kita n4ngis”

Sejak semalam, tular di media sosial apabila ada seorang TikToker dikenali sebagai Cikgu Ayu menegvr pengunjung kedai makan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *