Motor ‘total l0st’, kaki kanan kena p0t0ng… Pemuda ini mer4n4 tak boleh claim insurans, r4yu svspek l4ngg4r l4ri muncvlkan diri

KEHIDUPAN jejaka berusia 21 tahun ini berubah sekelip mata selepas dia kehil4ngan kaki kanan selepas terlibat dalam kem4lang4n langg4r l4ri pada 14 April lalu.

Lebih mal4ng, pemandu kereta yang mel4ngg4r Muhammad Halim Mohd Salleh masih lagi bebas sehingga ke hari ini kerana ketiadaan bukti mencukupi untuk membantu sias4tan.

Ketika dihubungi mStar, Halim sempat memperincikan semula kejadian itu yang dianggap sebagai detik paling gel4p dalam hidupnya.

Halim berharap pel4ku yang mel4ngg4rnya dalam kej4dian itu dapat tampil untuk bersemuka dengannya.

“Saya bekerja di sebuah kilang di Seberang Perai, Pulau Pinang. Kej4dian berlaku sekitar 7.15 petang, ketika saya dalam perjalanan nak balik ke rumah di Kepala Batas.

“Saya dil4ngg4r oleh sebuah kereta hitam daripada arah tepi, tapi saya tak perasan kereta model apa. Kereta tu pun tak berhenti selepas kej4dian itu berlaku. Kemudiannya saya tak sed4rkan diri.

“Dari Hospital Seberang Jaya, saya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur kerana ketiadaan pakar sar4f. Namun, doktor di Kuala Lumpur tak dapat selamatkan kaki saya kerana j4ngkitan kvman sudah mereb4k ke paru-paru.

“Sebab dah melibatkan ny4wa, doktor terp4ksa pot0ng kaki kanan dari paras paha. Saya dir4wat di sana sehingga 28 April. Sekarang saya ada di rumah dan masih tak bekerja,” ujarnya.

Menurut Halim yang juga anak sulung daripada lima beradik, dia tidak berd3nd4m dengan pel4ku namun berharap ke4dilan akan berpihak kepadanya.

Disebabkan itu juga, beberapa rakan Halim turut membuat hebahan di media sosial mengenai nasib yang menimpanya, dengan harapan mana-mana s4ksi kej4dian boleh tampil membantu sias4tan.

Halim berkata, dia red4 dengan kejadian itu.

“Kebetulan kawan saya yang kerja Angkatan Pertahanan Awam (APM) yang bertug4s ketika kej4dian. Jadi ada beberapa keping gambar yang dia ambil. Kawan saya tolong vir4lkan untuk cari s4ksi kej4dian, sekiranya sesiapa ada rak4man dashcam.

“Saya juga dah buat laporan p0lis. Pel4ku masih tak diketahui sehingga ke hari ini. Dah lebih empat bulan kej4dian, saya tak boleh buat tuntvtan insurans kerana tiada bvkti. Sebab tu jugalah kawan saya buat p0sting mengenai k3s ini.

“Motor Yamaha Legenda yang saya naik dah total lost, dah jadi bentuk V. Pesanan saya kepada pemandu kereta yang l4nggar saya, sejujurnya saya tak berdend4m. Saya terima kej4dian ini. Tapi kalau boleh saya nak dia jumpa saya, saya hanya nak cover untuk tuntut hak saya balik.

“Kalau boleh biarlah ia selesai dengan cara baik, saya tak mahu berd3ndam,” ujar Halim yang juga lepasan Kolej Komuniti Sik dalam bidang Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan.

Bercerita mengenai hidupnya, Halim berkata dia menerima segala ketentuan Allah biarpun rutin hariannya banyak berubah selepas kehil4ngan sebelah kaki.

Kata Halim, dia yang aktif bersukan sedikit r4lat apabila tidak dapat menyertainya kerana keterbasan fizikal, namun bersyukur dikelilingi keluarga serta rakan-rakan yang sentiasa memberi sokongan.

Halim merupakan lepasan Kolej Komuniti di Sik.

“Banyak rutin hidup yang berub4h. Dulu saya kerja empat hari, cuti tiga hari. Setiap kali cuti, memang ada aktiviti. Saya suka main bola, futsal dan badminton. Sejak jadi macam ni, tak dapat nak main macam dulu.

“Memang s3dih, tapi saya r3da. Benda dah tertulis. Sekarang kalau ada game, member akan bawa saya pergi tengok juga walaupun saya dah tak boleh main macam dulu. Keluarga juga banyak bagi sokongan,” ujarnya lagi.

Akhir bicara, Halim turut menzahirkan harapan untuk kembali bekerja seperti biasa tidak lama lagi dan enggan menjadikan kekurangan diri sebagai pengh4lang untuk meneruskan kehidupannya.

Sumber : Mstar

About admin

Check Also

“Siti Nurhaliza Pun Belum Tentu Tergamak Jual Semahal Ko…”, Azwan Ali Pertikai Harga Biskut Shuhada

Tular di media sosial sebelum ini apabila rata-rata netizen meluahkan rasa tidak puas hati dengan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *