“Kalau Bukan Kerana Dia, Saya Dah Balik Kampung,” – Jay Iswazir Hampir Pvtvs Asa Sebab Wajah, Syukur Dised4rkan Rosyam Noor

Pelakon, Jay Iswazir mendedahkan dirinya pernah terdetik untuk berpvtus asa sewaktu mula-mula melibatkan diri di dalam industri seni tanah air selepas namanya dikatakan kurang mendapat perhatian seperti rakan-rakan pelakon seangkatannya.

Menurut Jay, pada ketika itu, dia sangat kec3wa dan ada kalanya dia mempersoalkan ketentuan Illahi mengenai wajahnya itu.

“Pertama kali saya masuk ke dalam industri seni tanah air, saya tak sed4r wajah saya ini adalah satu kelebihan. Masa zaman saya mula-mula berk3cimpung dulu, sosial media pun tiada lagi.

“Ketika itu, orang masih membaca surat khabar tapi saya kurang mendapat perhatian sebab wajah saya tidak set4mpan pelakon-pelakon seangkatan saya. Saya jadi kecew4,” katanya kepada MH.

Bagaimanapun, pelakon asal Ipoh, Perak ini memberitahu, dirinya telah mendapat perspektif baharu ketika berjumpa dengan pelakon dan penerbit terkenal Datuk Rosyam Noor.

“Orang yang sed4rkan saya mengenai hal ini adalah Datuk Rosyam Nor. Beliau memberikan saya harapan. Kalau bukan kerana dia, mungkin saya dah balik kampung.

“Dia memberikan saya taw4ran berlakon. Kata Datuk Rosyam ‘Aku dah pilih kau, kau kena buat betul-betul.’ Bermula dari situ, baru saya mendapat key4kinan.

“Selama ini saya telah mempersoal ket3ntuan Tuhan. Bermula dari situ, saya rasa seronok dengan kelebih4n itu,” ujarnya lagi.

Pada masa sama, pelakon yang terkenal dengan wajah b3ngis ini juga turut percaya lakonannya juga mampu memberikan imp4k dan nilai-nilai murni buat masyarakat.

“Malah, pensyarah saya di universiti pun ada menasihatkan saya mengenai hal ini. Katanya, walaupun kita sering diberikan watak ant4g0nis, kita kena sampaikan watak tersebut dengan baik agar dapat memberikan mesej dan tauladan kepada penonton.

“Bila kita buat sesuatu, biarlah orang lain turut mendapat manfaatnya. Kita hanya boleh bantu orang untuk beru4ah namun, segalanya berbalik kepada mereka sendiri.

“Bila saya dah tak fikir sangat soal kelebihan dan kekur4ngan diri saya, saya nampak kesannya sekarang. Sejak tiga tahun kebelakangan ini, saya dah mula dipanggil untuk watak komedi,” jelasnya lagi.

Katanya lagi, dia kini tidak lagi memikirkan mengenai perkara-perkara neg4tif yang boleh menj4tuhkan semangatnya.

“Akhirnya nanti, orang akan nampak juga usaha ker4s kita. Tak perlu pun ris4ukan pasal rvpa itu. Semua orang ada kelebihan sendiri.

“Saya mungkin tiada wajah yang tampan tapi saya ada x-factor. Saya tukar perkara neg4tif itu. Perkataan yang kita tak svka dalam hidup, kita buang je dan tuk4r kepada perkara p0sitif.

“Namun, saya juga percaya, sebab utama saya mampu bertahan sehingga ke hari ini adalah disebabkan oleh doa ibu saya,” akhirinya.

Terdahulu, Jay atau nama sebenarnya Ahmad Iswazir Ismail kini tampil menerusi super telemovie terbaru yang berjudul Kan Cheong.

Kan Cheong turut dibintangi pelakon seperti Nora Danish, Niezam Zaidi dan Shima Anuar.

Kredit Foto: Instagram Jay Izwazir

About admin

Check Also

Jod0h awal.. baru habis SPM, remaja bergelar isteri – “Semalam sek0lah, hari ni nikah”

Jodoh awal atau lewat, semuanya sudah ditetapkan Allah SWT sejak di Luh Mahfuz. Paling penting, masing-masing …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *