‘Ko Ingat Ko Sape. Meh Sini Kalau Nak Rasa Pen4mp4r’ – Yusuf Azmi Bersuara, Siap Ajak Jumpa Kalau Ber4n1

” Bayangkan lah, m4Iu nya kau ni, kau ramai-ramai datang..dah tua-tua datang pergi Iaw4n budak-budak..ko tak m4Iu ke?

” Konon nak tunjuk kvat tapi b0d0h bukan main..buat apa kau nak tunjuk h3ro dengan budak-budak..”

Demikian antara kata-kata Pengerusi Persatuan Pengguna Semboyan 1 Malaysia, Yusuf Azmi kepada lima orang lelaki yang bert1ndak menyer4ng serta memukvI pengajar dan pelajar di sebuah pusat tahfiz.

Yusuf Azmi berkata, t1ndakan lelaki terbabit bukan sekadar tidak mengh0rmati rumah Allah, tetapi juga menunjukkan keb0doh4n diri sendiri kerana cuba menjadi s4ms3ng tak bertempat.

Sambil meminta pihak p0lis agar segera mengambil t1ndakan, Yusuf juga beberapa kali menegur susp3k selain mengajak mereka berjumpa sekiranya mahu tunjuk kvat sangat.

” Kau ingat kau macam g3ngster sangat, ko ingat ko sam-seng datang ke tempat macam tu..

” Kalau betullah ins1den itu berlaku kerana ada pelajar-pelajar yang berg4duh, seharusnya kita merujuk kepada mudir atau guru-guru di situ.

” Ini tak kau datang macam sam-seng, ko bedaInya ustaz tu, budak-budak tu.. ko umur dah berapa tahun? 40 tahun..ada 30 tahun, ada 20 tahun lebih pun ada..

” Korang semua ni macam takde otak, apa ko ingat ko kvat pastu suka-suka hati kau nak pergi bed4l orang.” luah Yusuf.

Justeru Yusuf meminta kepada pihak berw4jib agar bert1nd4k segera bukan sekadar men4han tetapi menghadapkan pesalah ke muka pengadilan.

Yusuf Azmi siap cab4r kalau ber4ni nak test

Selain itu Yusuf Azmi seakan tidak dapat menahan sabar apabila mengajak lelaki-lelaki terbabit agar datang berjumpa beliau sekiranya merasakan diri kvat.

” Saya nak bagitau kepada sam-seng2, kalau kau nak tunjuk kuat sangat, kau tunjuk dengan kitorang.

” Kitorang ni tak kuat, tapi kalau kau nak test boleh lah..” kata Yusuf Azmi.

Tambah Yusuf Azmi, perkara seperti itu tidak seharusnya berlaku kerana pvnca mgkin hanya disebabkan perkara kecil membabitkan pelajar-pelajar tahfiz disitu.

Namun t1nd4kan lelaki-lelaki terbabit datang beramai-ramai menyerang seorang budak sesuatu yang tak masuk akal.

” Ini ke budaya yang kau nak bawak, kau nak tunjuk kepada siapa? Nak tunjuk kepada anak buah kau yang kau hebat, kau kuat?

” Dengan tak pakai bajunya..kau ingat kau sape, meh sini kalau nak rasa pen4mpar macam mana..” kata Yusuf Azmi lagi.

Suspek sudah kena t4han

Dalam pada itu, susulan dari kjadian itu, dua daripada lima leIaki yang disyaki terlibat telah berjaya dit4han poIis hari ini.

Menurut Ketua PoIis Daerah Lipis, Superintendan Azli Mohd Noor, kedua-dua sus-pek berusia 30-an berkenaan ditahan dalam beberapa serbuan di sekitar Damak di Jerantut hari ini.

” Kedua-dua sus-pek ditahan rem4n selama empat hari bermula hari ini dan ke.s disiasat mengikut Seksyen 147 Kanun Kesksaan kerana meru-suh dan Sksyen 448 Knun Kesksaan kerana pencero-bohan kawasan.

” Tiga lagi sus-pek masih dik3san termasuk seorang sus-pek utama yang telah dikenal pasti butiran peribadi dan usaha me4angkap sus-pek sedang dipergiatkan.

Katanya kedua-dua sus-pek yang dit4han didapati p0sitif dad4h jenis meth4mphe-tamine dan turut dis1asat di bawah Sksyen 15 (1) (a) Akta Dadh Berbhaya 1952.

Tak puas hati soal pemb4yaran makanan

Dalam pada itu katanya, berdasarkan laporan kejadian dipercayai berpunca akibat sus-pek tidak berpuas hati terhadap penjaga pusat tahfiz berkenaan berkaitan pembayaran makanan di pusat tahfiz itu.

Katanya, berdasarkan maklumat awal pada pukul 5.10 petang semalam lima leIaki bersama seorang pelajar tahfiz pergi ke pusat tahfiz berkenaan menaiki sebuah pacuan empat roda sebelum tiga sus-pek bert1ndak m3nyer4ng mngsa.

” Dalam kejadian itu penjaga tahfiz mengalami kecd3raan di bahagian mata sebelah kanan dan menerima empat jahitan, c3dera di tangan dan leb4m di badan, manakala pelajar tersebut s4k1t di bahagian badan,” katanya.

Tular dalam media sosial hari ini beberapa rakaman video yang menunjukkan beberapa orang leIaki bert1ndak menyer4ng sebuah pusat tahfiz di Jalan Cheneras, di sini semalam.

Dalam satu vdeo berdurasi 2.51 minit menunjukkan seorang leIaki yang memakai seluar pendek mem4rahi seorang m4ngsa sebelum bertindak memukvInya.

Berdasarkan rakaman leIaki yang memakai kasut berkenaan menyatakan tidak berpuas hati apabila anak saudaranya dan pelajar lain dipukvI.

LeIaki tersebut berkenaan kemudiannya memukvI mngsa sebelum mengajaknya bergadvh.

Sumber:k0smo dan IG Yusuf Azmi

About admin

Check Also

“Takvt Hil4ng Imej ‘Isteri Teran1aya’..” – Syamsul Buat Surat Terbuka, Dakw4 PS Bersungguh Suruh T4rik K3s Nusyuz

Tengah pagi semalam, pengarah Syamsul Yusof dilihat memuat naik satu surat terbuka buat isteri pertamanya, Puteri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *