Daphne Iking Cerita Transisi Pakai Tudung, Rasa Bog3l Kalau Tak Pakai

“Alhamdulillah, suami menyok0ng meski awalnya dia agak ragv-ragv.” Demikian kata hos terkenal, Daphne Iking yang meluahkan rasa syukur selepas benar-benar berhijab sepenuhnya sejak Oktober tahun lalu.

Daphne Iking, 43, bagaimanapun tidak mahu men1pu dan menjel4skan asbab dia mengenakan tudung adalah kerana mahu menutupi ub4n di kepala pada awalnya. 

“Bapa saya meningg4l dunia akibat k4nser dan sejak itu saya banyak terlibat dalam aktiviti kes3daran mengenai peny4kit berkenaan. Rambut saya panjang dan berhasrat untuk mendermakannya kepada sebuah organisasi kebajikan k4nser.

“Tapi untuk berbuat demikian, tak boleh warnakan rambut atau lakukan sebarang perawatan k1mia selama enam bulan. Dalam tempoh itu, saya mempunyai uban. Kalau berada di rumah, okaylah sebab ia hanya dilihat suami dan anak-anak.

“Kemudian kita sudah diberikan kelonggaran untuk keluar selepas penguatkuasan perintah kawalan pergerakan (PKP) dan saya perlu hadiri satu majlis bertemakan warna ungu. Saya berdandan dan nak pastikan uban tidak terlihat, saya pakai turban.

“Tapi saya tidak ada turban warna ungu lalu pakai shawl saja. Bila pakai ia akan ‘terpeleot keluar’, saya jenis kasar. Saya pun kenakan topi selam (diving cap),” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daphne Iking (@daphneiking)

Menyif4tkan proses yang berlaku itu dipermudahkan, Ibu kepada empat cahaya mata ini akui rasa janggal sekiranya ‘free hair’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Media Hiburan (@mediahiburanofficial)

“Proses itu berterusan sampai Ramadan dan bila tiba hari raya, rasa j4nggal buka tudung. Saya kembali berselendang ala gaya Grace Kelly. Seminggu kemudian saya pergi berenang dan berbikini. Tapi saya rasa ‘bog3l’ sangat.

“Seganlah… sudah berumur nak pakai macam Halle Berry. Pergi pantai macam tu. Jadi saya pakai ‘baju diving’. Transisinya daripada situ kemudian saya beritahu suami untuk jual semua baju seksi,” katanya lagi.

Ditanya sejauh mana keselesaannya mengenakan hijab, Daphne senang tampil sedemikian kini.

“Rasa bog3l kalau tak pakai. Oleh kerana saya turut kerap buat sesi temubual secara virtual, paling tidak saya akan sarung anak tudung dengan topi. Sekurang-kurangnya ia menutupi,” katanya lagi.

Akui bukan mudah istiqamah, pengacara asal Keningau, Sabah ini pada masa sama mahu menumpukan pengisian rohani terlebih dahulu dan terbuka sekiranya peminat menerima ia seadanya.

Sumber : MH

 

About admin

Check Also

Berpihak Kepada Yang Benar, Yusof Haslam Restu Isteri Jadi Pencelah

Pengarah Datuk Yusof Haslam memberi keizinan kepada isterinya, Datin Patimah Ismail untuk jadi pencelah dan saksi buat menantunya, Puteri Sarah dalam kes …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *