Gara-Gara ‘Job3ess’, Aril Pilus Aku1 Pernah Kena Anx1ety – “Nak Kekal Lama Dalam Industri Kena…”

Penyanyi dan pengacara, Aril Pilus mended4hkan pernah mengal4mi ‘1’ ketika tidak menerima sebarang tawaran kerja beberapa bulan lalu.

Menurut Aril, dia diserang anxi3ty akibat daripada sitvasi yang dihadapi selepas sebuah program hibvran yang dikendalikannya di stesen televisyen berb4yar telah ditamatkan setelah tujuh tahun bersiaran dan ia telah dihentikan pada Ramadan lalu.

“Selepas daripada Covid-19 memang cab4rannya agak suk4r. Selepas tujuh tahun saya membangunkan program itu, akhirnya ia ditam4tkan pada bulan puasa tempoh hari. Program itu ditamatkan sebab kita tahu sitvasi ketika ini.

“Memang sesiapa saja yang mengalami situ4si macam ini akan terk3san. Jadi, apa yang saya boleh buat adalah bertahan dengan simpanan yang ada. Saya pernah alami anxi3ty dan Alhamdulillah ia tidak berterusan sampai sekarang. Cuma saya dapat atasi perkara ini dengan cara spiritual. Macam mana nak dekatkan diri dengan Allah SWT dan sebagainya,” katanya kepada XTRA.

Sebagai seorang selebriti, Aril atau nama sebenarnya Khairil Azam Pilus, 37, turut melu4hkan dia terke3an dengan kemvnculan pemp3ngaruh media sosi4l yang ramai kerana pada masa ini, permintaan lebih cend3rung kepada platform digital.

“Kita tengok sekarang ini pemp3ngaruh media 0tumbuh macam cendawan. Tak kira di mana platform pasti ada mereka ini. Jadi, sebagai seorang selebriti macam saya terk3san dan selepas program yang saya acarakan itu tamat, saya memang tak ada kerja.

“Jadi, saya mula aktif di TikTok sebab kalau tengok dalam Instagram pun permainannya dah lain. Algoritmanya pun dah berbeza. TikTok ini lebih terbuka dan lebih m3sra dengan dengan sesiapa saja. Sama ada selebriti atau orang biasa, kalau cuba untuk dekatkan diri dengan platform itu capaiannya lebih mesra.

“Kalau tengok Instagram macam dah lain, dia lebih kepada bisnes korporat dan sebagainya. Tapi hantaran dan apa-apa yang keluar sama,” jelasnya lagi yang ditemui ketika sidang media Formula Sendv Irfan Haris Menjadi Dengan ‘Bisik’ di Pavillion, Kuala Lumpur kelmarin.

Dalam pada itu, Aril juga sempat meninggalkan nasihat kepada selebriti lain untuk terlibat sama dalam platform digital kerana ia salah satu cara untuk kekal relevan dan bertahan lama dalam industri.

“Kalau kita tengok sekarang pun permainannya sudah berubah. Sekalipun anda selebriti dan nak berada lama dalam industri ini, maka kena buat dalam dua platform iaitu digital dan televisyen.

“Kalau kita tak mula dari sekarang untuk buat sesuatu dalam digital, kita akan rvgi. Maksud saya, kita tak tahu akan datang industri ini punya permainan macam mana,” katanya.

Sehubungan itu, Aril membuat perkongsian bahawa ketika ini dia sedang mengembangkan lagi saluran YouTube yang dijalankan bersama rakannya Alif Farhan yang juga merupakan pengacara bagi sebuah program yang diberi nama Gila Geng.

Sumber : Ohbulan

About admin

Check Also

Berpihak Kepada Yang Benar, Yusof Haslam Restu Isteri Jadi Pencelah

Pengarah Datuk Yusof Haslam memberi keizinan kepada isterinya, Datin Patimah Ismail untuk jadi pencelah dan saksi buat menantunya, Puteri Sarah dalam kes …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *