38 tahun berkhidmat sebagai p0lis, pelak0n Gerak Khas akhirnya bers4ra

Selepas 38 tahun berkhidm4t sebagai angg0ta p0lis, pelakon yang popular menerusi drama Gerak Khas Datuk Shaharon Anuar Abdul Latif akhirnya bers4ra pada 1 Ogos lalu.

Menurut lap0ran mStar Online, Senior Asisten Komisioner (SAC) di Ketua Jabatan Pengurusan, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur itu mahu menyertai aktiviti kebajikan bersama badan bukan kerajaan (NGO) selepas bersara.

“Sekiranya ada pelvang saya akan teruskan kerjaya lakonan mahupun membuka rumah produksi sendiri. Mungkin juga saya akan menc3buri bidang korp0rat,” katanya yang berusia 60 tahun.

Berk0ngsi pengalaman memb4bitkan diri dalam bid4ng lakonan, beliau bermula sebagai mod3l ikl4n kom3rsial sebelum menjayakan lakonan sulung dalam filem terbitan Skop Production Sdn Bhd.

Shaharon Anuar berkata, beliau mendapat keben4ran bersy4rat untuk menjalani penggambaran selepas bertvgas selain perlu membawa watak yang menj4ga imej Pol1s Dir4ja Malaysi4 (PDRM).

‘Saya berlakon selepas waktu pejabat atau hujung minggu dan cvti umum. Terl1bat dalam bidang ini saya perlu melupakan waktu rehat atau masa untuk di4abiskan bersama keluarga kerana perlu berada di set penggambaran.
“Melakonkan watak peg4wai polis bukan satu memb3bankan kerana saya sendiri seorang anggota p0lis. Saya anggap perkara itu biasa dan sama seperti tug4san harian.
“Produksi akan kumpul semua bab4k melib4tkan saya dalam masa satu hari. Dianggarkan 15 atau 20 babak satu hari penggambaran bermula pukul 9 pagi dan tamat pada 12 tengah malam atau 2 pagi,” ujarnya

Bercerita tentang kerj4ya dipikvl selama ini, anak sulung daripada lima orang adik beradik itu pada awalnya terp4ksa men0lak ke universiti selepas selesai peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Ini kerana beliau perlu meny4ra keluarga dan pernah melakukan pelbagai kerja seperti bvruh, peng4wal kes3lamatan, penyeli4 projek syarikat pembinaan dan pegawai kerani sebelum memohon jawatan Inspektor Percubaan.

“Pada 4 November 1984 saya mel4por diri di Pusat Latihan Polis (Pulapol) Jalan Semarak Kuala Lumpur menjalani latihan asas selama enam bulan,” kongsinya yang melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah ketika itu.

Untuk rek0d, beliau mendirikan rumah tangga dengan Datin Norasmaria dan memiliki lapan orang cahaya mata serta tiga orang cucu.

Sumber: mstar online

 

 

About admin

Check Also

Nanti dapat Pnyaklt? minta buat pmbedahan Netlzen tegvr berat badan, sekali Ini ayat Padu Almy nadia

Sejak akhir-akhir ini, netizen memberi perhatian kepada perubahan fizikal pelakon berbakat besar, Datin Almy Nadia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *