Robert Davila – Kis4h Inspir4si Seorang Lelaki Yang Dapat Hid4yah Dengan Cara Yang Cukvp Istimew4

Walaupun lumpvh dan keadaan fizikvlnya yang serba kekurangan, Robert Davila yang berasal dari Amerika Syarikat masih berjaya menc3tuskan inspirasi untuk umat Islam yang lain di seluruh dunia.

Robert Davila yang menerima hid4yah dan akhirnya mem3luk Islam menunjukkan betapa indahnya nikmat keimanan seorang hamba Allah yang sedang diuji dengan dugaan yang ber4t.

Pemilik dan pengasas Word Mine, Siti Malini Mat di Facebooknya telah membuat perkogsian berikut di Facebooknya yang menceritakan tentang kis4h yang sangat mervntun jiwa ini.

Semoga kisah benar ini dapat dijadikan pering4tan agar kita semua sentiasa mensyukuri nikmat keimanan dan hidayah yang dikurniakan oleh Allah untuk kita selama ini.

Al-Fatihah.

Robert W Davila (1980 –2022)

Lelaki ini namanya Robert Davila, berasal dari Amerika Syarikat. Istimewa sungguh kisahnya, saya cuba ceritakan ya. Disebabkan suatu masalah kesih4tan gen3tik, Robert lvmpuh seluruh badan dari leher ke bawah. Sudah lebih 10 tahun dia tinggal di sebuah pusat jag4an. Robert beragama Kristi4n dan sahabat baiknya di pusat jagaannya itu juga beragama Kristi4n. Pada suatu hari, sahabat baik Robert menjalani pembed4han untuk menerima organ derm4 yang amat diperlvkan. Hay4t sahabat baik Robert t4mat di dalam bilik pemb3dah4n. Keluarga sahabat baik Robert menghadiahi Robert rantai sal1b sebagai tanda kenangan persahabatan mereka. Rantai sal1b itu dig4ntung di tepi katil Robert.

Di sinilah kisah hidayah Robert bermula.

Pada suatu malam, Robert bermimpikan seorang lelaki. Lelaki itu berkata namanya Muhammad. Kata lelaki itu, sambil menunjukkan kepada rantai sal1b yang terg4ntung di sisi katil Robert, “Tuhan tidak mengutuskan rasul supaya manusia menyemb4h rasul; Tuhan mengutuskan rasul supaya manusia menyemb4h Tuhan. Dan Jesvs hanyalah manusia. Dia berjalan ke pasar dan makan makanan.” Mimpi Robert habis di situ.

Robert mula mencari maklumat tentang Muhammad menggunakan komputer voice-operated yang dibekalkan oleh keluarganya. Dia menemukan keben4ran dan mengucapkan dua kalimah syahadah. Dia belajar membaca Al-Quran dengan seorang warga Mesir melalui Skype dan sudah boleh menghafal sepuluh surah.

Masuk wataknya seterusnya, iaitu seorang lelaki yang berasal dari Mesir yang telah berhijrah ke Amerika. Dia sering diup4h melakukan kerja-kerja pembaikan di pusat jagaan tempat Robert tinggal. Lelaki Mesir ini sudah jauh dari Tuhan. Suatu hari, dia terdengar alunan Surah Al-Asr dari bilik Robert. Dia terkejut dan bertanya, “Robert, apa yang awak sedang dengar?” Jawab Robert, “Saya yang baca.” Robert pun berk0ngsi ceritanya, dan lelaki Mesir itu sangat tersentuh. Dia nekad. “Saya akan kemb4li kepada Allah.”

Robert sering menonton video Nouman Ali Khan (NAK) untuk belajar tentang Al-Quran. Pada suatu hari, NAK pergi ke masjid yang dihadiri oleh lelaki Mesir, dan lelaki Mesir itu berjumpa dengan NAK selepas syarahannya untuk berkongsi tentang kisah Robert. NAK begitu tersentuh dan memutuskan untuk pergi menziarahi Robert di pusat jagaannya.

Suatu hari Robert dibawa ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat, namun mengalami sedikit kec3dera4n kerana van yang membawa dia dalam kerusi rodanya tidak dilengkapi dengan peralatan yang mencvkupi. Doktor meng4rahkan dia agar tidak meningg4lkan katilnya selama 6 bulan. Kata Robert, cukup 6 bulan dia ingin ke masjid lagi kerana saat berada di masjid, dia berasa sangat tenang, tidak pernah dia rasa setenang itu.

Robert pernah berkata, sekiranya keadaan fizik4lnya yang serba kvrang itulah yang menjadi asbab dia bertemu hid4yah, sangat-sangat berb4loi melalui segala kep4yahan dan kep3ritan, kerana baginya nikmat keimanan itu tiada tara, tidak terbanding. Masya-Allah, inspirasi dan perin4atan yang mendalam buat kita semua. Let’s not take our gift of Islam for granted!

Robert Davila meningg4l dvnia semalam. Inna lillahi wa inna ilaihi roji’un. Moga Allah menempatkannya di syurga bersama orang-orang yang soleh.

Sumber: Facebook

About admin

Check Also

Jod0h awal.. baru habis SPM, remaja bergelar isteri – “Semalam sek0lah, hari ni nikah”

Jodoh awal atau lewat, semuanya sudah ditetapkan Allah SWT sejak di Luh Mahfuz. Paling penting, masing-masing …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *